Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Värna om vuxenutbildningen i Jönköpings län

Varannan lärare inom vuxenutbildningen kunde inte genomföra sin undervisning enligt plan under pandemin, skriver tre representanter för Lärarnas Riksförbund

När arbetslösheten nu skjuter i höjden och många tvingas omvärdera sin framtid får den kommunala vuxenutbildningen en särskilt viktig betydelse.

Den ger en chans till omställning som både individen, företagen och samhället så väl behöver. I detta läge måste vuxenutbildningen få de bästa förutsättningarna. Inte minst gäller det svenska för invandrare (sfi) som är en helt nödvändig språngbräda in i det svenska samhället.

Lärarna inom vuxenutbildningen har haft det extra besvärligt under Coronapandemin. Lärarnas Riksförbunds nationella granskning visar att hälften av dem inte kunde genomföra undervisningen enligt plan. Inom sfi var siffran hela 77 procent.

Därför är det inte heller så förvånande att sju av tio lärare inom komvux uppgav att arbetsbelastningen ökat. Så här berättar en sfi-lärare: ”Nästan ingen har dator, många har gamla mobiltelefoner och dålig internetuppkoppling. Länkar fungerar inte alltid. Dessutom är det problem för många att förstå tekniken och extra svårt att förklara på distans och med språkförbistring.”

Den ökade arbetsbelastningen för lärarna ska dessutom ses i ljuset av att pressen på lärarna inom vuxenutbildningen under lång tid ökat. Lärare har fått undervisa på fler kurser och det förekommer undervisningsgrupper med fler än 50 deltagare.

Det påverkar förstås möjligheten att bedriva undervisning med hög kvalitet. Lärarnas Riksförbund har tidigare också visat att det finns skillnader mellan de lärare som arbetar på utbildningar som upphandlats och de som arbetar inom vuxenutbildning som bedrivs i kommunernas egen regi.

De som arbetar hos en annan utbildningsanordnare är mer missnöjda med sin lön och övriga arbetsvillkor än de som är kommunalt anställda.

Vår uppmaning till alla länets kommuner är alltså att inte splittra upp utbildningssystemet ännu mer utan behålla vuxenutbildningen i kommunal regi.

Vidare uppmanar vi främst Jönköpings kommun att se över och så snart det är möjligt avveckla vuxenutbildning på entreprenad. Dessutom måste de som har ansvaret för vuxenutbildningen – kommunerna – genomföra en kraftsamling för att erbjuda lärarna attraktiva arbetsvillkor.

Vuxenutbildningen kan bidra till den kickstart för ekonomin i länet som många efterfrågar. Men då måste förutsättningarna finnas.

Åsa Fahlén

ordförande, Lärarnas Riksförbund

Lisbeth Ritzman

distriktsordförande, Lärarnas Riksförbund Jönköpings län

Martin Turesson

Vux-samordnare, Lärarnas Riksförbund Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel