Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Spetsa öronen för barns perspektiv

Med en sommar utan läger och hajker i sikte skriver scoutrörelsen att politiker måste bli bättre på att lyssna på barn och unga.

Snart slutar skolorna och vi är många barn och unga som ser fram emot en sommar med läger och hajker. Men sannolikheten för att det blir verklighet minskar för varje dag på grund av coronakrisen. I takt med att krisstöd delas ut till olika sektorer ser vi, landets barn och unga, varav 45 000 scouter, att vi hamnar mellan stolarna. Inte enbart vad gäller pengar som stöd för överlevnad utan också för att politikerna inte lyssnar på oss.

Vi skriver detta för att ge barnperspektivet på hur vi, barn och unga, drabbas av coronakrisen. Vilka konsekvenser det kan få för oss. Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer och en av landets största lägerarrangörer. Vi ger varje vecka året om 45 000 av landets barn och unga gemenskap, en trygg och meningsfull fritid fylld av äventyr och kompisar och en plats där vi pratar om oro och glädje med en vuxen.

Många barn mellan 8-18 har fritidsaktiviteter utanför skolan, till exempel idrott och musik. Dessa har ju sina funktioner– att få ungdomar att röra på sig, använda hjärnan och träffa kompisar utanför skolan – och politiker ser nytta i dessa aktiviteter och ger dem då stöd. Vi representerar scouterna, en fritidsaktivitet för 45 000 barn i Sverige, som får mindre stöd i jämförelse med andra föreningar. Vi är dessutom världens största ungdomsrörelse, med 65 miljoner scouter världen över.

På grund av den rådande pandemin fungerar inget som det brukar göra just nu, och scoutkårer i landet brukar vanligtvis ha läger under långhelgerna, och drar in en stor del av den årliga inkomsten under Valborgsfiranden, nationaldagen och midsommar. Många läger ställs in i år vilket leder till att barnen stannar hemma och kårerna får det svårare att ekonomiskt klara sig genom krisen.

I längden är det barnen som kommer få det värst. För många barn är dessa läger under sommaren den enda semesterresan iväg från hemmet, och utan den organiserade sommarverksamheten riskerar många barn att få en väldigt ensam sommar i år. För kårer som får mindre inkomst under ett år påverkas verksamheten även under flera år i framtiden – eller tvingas läggas ner helt. Att kårer tvingas lägga ner kan leda till att många barn får en lika ensam sommar även fler år efter detta. Nedsatt aktivitet bland scouterna gör att färre unga kan testa på hur det är att vara scout, något som långsiktigt gör att scoutverksamheten i Sverige hotas.

Scouting har funnits världen över i mer än hundra år och flera miljoner barn ägnar sig åt scouting på sin fritid varje vecka. På scouterna får alla vara med och man lär sig teamwork och får ta del av en väldigt speciell gemenskap. Det ska inte finnas några krav på barnens kunskaper eller förmågor– de får vara precis som de är. Denna mångfald, gemenskap och trygghet är inte unik för scouting, men barn upplever det till en större grad eftersom det inte finns några starka förväntningar eller måsten.

Kårer arrangerar och gör mycket för sina lokala områden, så som att plocka upp skräp, se till att panta och håller i aktiviteter för allmänheten, vilket gynnar många fler än bara scouter. På en individuell nivå så bidrar scouting till ansvarstagande och samarbete i unga, och det är just därför som många chefer och personer i ledarroller är eller har varit scouter!

Den franska regeringen tycker verkligen att scouting och friluftsliv är viktigt för unga, och därför har de bett franska scoutkårer att arrangera små hajker i naturen för alla barn - oavsett om de är scouter eller inte. Statsepidemiologen Anders Tegnell är också positiv mot att anordna sommarläger för barn, om det inte sker för långt hemifrån och om de andra riktlinjerna följs. Tycker inte även ni att barns fritid, speciellt nu när skolan snart är slut, är viktig för hela familjen?

Vi ser att ni politiker inte lyssnar på det vi har att säga. Lägereldsrapporten som genomförs vartannat år visar nämligen återigen att enbart en av tio upplever att politiker lyssnar på vad barn och unga mellan 8 och 25, en femtedel av landets befolkning, har att säga till dem.

För att vi scouter ska kunna fortsätta vara scouter, och hjälpa barn i alla delar av Sverige att kunna ha en billig och äventyrlig fritid, måste vuxna och politiker göra vissa saker som vi inte kan göra själva.

För att scouting ska kunna finnas och gynna barns vardag så måste lokala scoutkårer få ekonomiskt stöd för att överleva året, men också för att säkerställa den långsiktiga verksamheten. Därför är det viktigt att kommunerna fortsätter att betala samma stöd som gällde år 2019. Ett par kommuner, till exempel Göteborgs kommun och Malmö kommun, har redan lovat att kårer lättare ska få stödet som behövs nu under coronakrisen, och vi vill se att andra kommuner följer samma exempel. I år behövs dessutom extra ekonomiskt stöd till bland annat extra hygien- och sanitetsartiklar vid sommarens lägeräventyr för att vi lättare ska kunna följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Nu när nästintill inget är som vanligt måste vi tänka hur vi vill ha det när vi återgår till “det normala”. Detta är ett tillfälle för politiker att lyssna mer på barn och fokusera på de mål som gynnar vårt samhälle långsiktigt. Vi tycker att scouting verkligen ska få ha en plats i denna framtid, och att gå miste om scouting nu kan, och kommer, ha negativa konsekvenser för både barn och vuxna - och allt däremellan!

Vi scouter är duktiga på att vara flexibla och följa de riktlinjer som finns, så vi kommer inte passivt låta vår verksamhet tyna bort. Vi ställer upp, vi ställer om, men vi ställer inte in.

Scouternas unga talespersoner

Alva Jansson, 17 år, Julia Hemmendy, 18 år, Anna Lundberg, 19 år, Agnes Comstedt, 17 år, Anton Karlsson, 18 år, Thindra Bodén, 15 år, Amanda Bauer, 16 år Tove Ekroth, 17 år, Anna Persson, 21 år, Lovisa Brännudd, 15 år, Maya Szirmay, 16 år och Gustav Ekman, 19 år

Scoutrörelsen i Sverige

Equmeniascout

Frälsningsarméns scoutverksamhet

KFUM Sverige

Nykterhetsrörelsens scoutförbund

Salt Scout

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel