Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Saltsjöbadens anda måste leva vidare

Arbetslivet behöver förnyas men balansen mellan arbete och kapital får inte rubbas. Därför kan vi aldrig ställa oss bakom LAS-utredningen, skriver två distriktsordförande för LO och Socialdemokraterna.

Att det finns en balans mellan arbetstagare och arbetsgivare, eller arbete och kapital, är en central del i den svenska modellen.

Med en balanserad makt mellan parterna är möjligheterna att hitta kompromisser och samförståndslösningar, som gynnar både arbetstagare och arbetsgivare, goda. Det är något som kännetecknat Sveriges moderna historia sedan det första kollektivavtalet tecknades i Saltsjöbaden 1938.

För att säkerställa balansen på arbetsmarknaden är de regler som slås fast i Lagen om anställningsskydd (LAS) centrala. De reglerna ska skydda arbetare vid uppsägning och avskedande.

I takt med att samhället och arbetsmarknaden förändras måste LAS och andra regler i samhället följa efter. Men det får inte ske på ett sådant sätt att maktbalansen mellan arbete och kapital rubbas. Arbetslivet behöver förnyas och utvecklas för att möta morgondagens behov på arbetsmarknaden – men lösningen är inte osäkra arbetsvillkor, fler oseriösa anställningar, hyvling av arbetstid och allmän visstid. Det är vi i arbetarrörelsen överens om.

Därför kan vi heller aldrig ställa oss bakom de förslag på förändringar i LAS som presenterades i LAS-utredningen. De förslag som presenterades uppfyller varken kraven på att säkerställa maktbalansen mellan arbetsmarknadens parter eller att skydda arbetstagare mot godtyckliga uppsägningar.

Att LAS-utredningens förslag rubbar maktbalansen och gynnar arbetsgivaren är också flera oberoende forskare överens om. Förslagen innebär en maktförskjutning där arbetsgivarens makt stärks ytterligare och arbetstagaren, men också fackföreningsrörelsen, står svagare. Skulle utredningens förslag genomföras kommer en majoritet av Sveriges löntagare riskera att fastna i en evig och oviss visstidsanställning.

Samtidigt med LAS-utredningen pågår parternas arbete att hitta en gemensam lösning för hur LAS ska förändras för att möta dagens och morgondagens behov.

Från Saltsjöbaden och framåt har detta visat sig vara en framgångsrik modell som både skapat välstånd och trygghet. Vi sätter därför vår tilltro till att arbetsmarknadens parter återigen kommer överens om lösningar för att möta behoven och behålla maktbalansen på arbetsmarknaden.

Vi tror på den svenska modellen med samförstånd och kompromisser som varit framgångsrik och också lösningen för att möta framtiden.

Thomas Olsson

ordförande, LO-distriktet i Småland och Blekinge

Carina Ödebrink

distriktsordförande, Socialdemokraterna Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel