Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Räddningstjänsten är basen för vår trygghet

Lars Larsson (L) reagerar på räddningstjänstens budget och medarbetarenkät.

Räddningschefen för Gislaved/Gnosjö, Johan Nilsson, redovisar i denna tidning att årets budget riskerar att inte kunna hållas pga för många bränder. Det torde vara känt för alla att det är omöjligt att i förväg beskriva omfattningen av räddningsinsatser som ännu inte behövt göras, utan budgeten som nu verkar för liten blivit det av skäl som få hade kunnat påverka.

Det hedrar dig Johan att du rakryggat utan omsvep går ut offentligt och talar om vilka trångmål din förvaltning hamnat i och vad som kan bli följden om inget positivt händer som ”anpassar” budgeten till verkligheten eller omvänt. Du beskriver också på ett tydligt och klargörande sätt om kommunen (läs räddningstjänsten) kan påräkna bidrag från staten (MSB). Räddningstjänstens personal har också fått ljuset på sig sedan det visat sig att deltidsbrandmännen är den grupp som trivs dåligt med jobbet. Även detta har du kommenterat i pressen och frimodigt konstaterat vad som är grundorsakerna till detta förhållande. Det här ger mig anledning att tro att även detta förhållande kommer att uppmärksammas på ett för personalen positivt sätt. Alla förvaltningar kan naturligtvis drabbas av oväntade kostnader och i ert fall handlar det mestadels om oväntade bränder.

Ändå så känner jag tillit till er öppna organisation i händelse av att fler bränder och tillbud skulle uppstå. Ni kommer att vara på nästa olycksplats för att rädda liv och värden allt det andra till trots.

Lars Larsson (C)

Ledamot i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel