Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Femklövern brister i ansvarstagande

När Femklöverns samarbete nu faller samman behövs ett nytt styre, skriver Vaggeryds oppositionsråd Kenth Williamsson (S).

När Kommunfullmäktige i måndags (22/6) skulle ta beslut om borgen för Vaggeryds Energi visade Femklövern hur oenig och hur olika syn man har på olika frågor men också hur svårt man har att samarbeta.

Till och med när det rör sig om långsiktigt viktiga frågor som rör strategiska ägarfrågor för vår kommun, vilket tyvärr är anmärkningsvärt.

Ett enda parti, Socialdemokraterna, var för att yrka bifall till förslaget. Vi var positiva till förslaget då bolaget skulle ges möjlighet att ersätta befintlig värmeproduktion och bygga samman fjärrvärmenäten i kommunen. Men också för att det ska vara möjligt att ta tillvara på spillvärme från industrier med överskottsvärme.

Detta skulle vara en bra affär för bolaget, ägarna, invånarna men även för näringslivet då det skapas möjlighet att ta tillvara på spillvärme från industrier med värmeöverskott.

Förslaget skulle göra att kommunen tar ytterligare ett steg mot ett mer hållbart samhälle och samtidigt stärker sitt samarbete med näringslivet.

Trots att kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson, tillika Femklöverns ledare i Vaggeryds kommun stod bakom förslaget, så gjorde inte femklöverns ledamöter detta.

Snarare visades en inre anarki upp. Flera röstade emot, andra lade ner sin röst och inte ens inom sitt eget parti (M) stod de bakom sin företrädare.

Detta är faktiskt värre (?) än när Femklövern nyligen sa upp sin överenskommelse med oss i oppositionen om att minska antalet ledamöter i styrelse och nämnder för att minska risken för smittspridning, och för att upprätthålla den demokratiska organisationen med anledning av spridningen av Coronaviruset. Detta på grund av att man inte kom överens om vilka som skull avstå sina platser.

Det vi ser är en Femklöver som inte kan samarbeta och brister i ansvar, en Femklöver som faller samman. Detta visar med all tydlighet att Vaggeryds kommun behöver ett nytt styre för en fortsatt hållbar utveckling av vår kommun.

Kenth Williamsson

Gruppledare, Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel