Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Antalet anställda i kommunerna måste minskas kraftigt

En målsättning att minska antalet anställda i länets kommuner med 5 procent om året fram till 2030 är möjlig om den politiska viljan finns, skriver tidigare Vaggerydspolitikern Lars Göran Andersson.

En ledarartikel i tidningen den 22 augusti belyser en i kommunal förvaltning tämligen ny och synnerligen malplacerad yrkeskategori, nämligen kommunikatörer. Att privata företag och andra kommersiellt finansierade verksamheter håller sig med egna kommunikatörer kan motiveras med att man vill ha kontrollen över sitt eget budskap gentemot kundsidan. Det är dessutom en ren styrelsefråga, och framför allt inget som drabbar Sveriges skattebetalare.

En kommun är emellertid inget företag, och de kontakter gentemot media och allmänhet som tidigare har skötts av nämndordförande och förvaltningschefer har på det stora hela fungerat bra i de allra flesta av landets 290 kommuner.

Låt oss heller inte glömma bort att de skrivna och justerade protokollen från alla kommunala sammanträden alltjämt är den viktigaste informationskanalen till skattebetalarna. Dessa ligger tillgängliga såväl skriftligt som digitalt för vem som helst att ta del av cirka tio dagar efter respektive sammanträde. Här finns mycken intressant och inte sällan kontroversiell information, som dessvärre ibland går även rutinerade lokaltidningsjournalister förbi.

När nu Sveriges kommuner går vidare och skall försöka resa sig ur askan efter såväl coronarestriktioner som slagit sönder lokalt näringsliv, och dessutom en lågkonjunktur som startade långt innan pandemin, vill det till att introducera en helt ny struktur för kommunal administration här i landet. Vi måste helt enkelt fokusera på nödvändig kommunal kärnverksamhet, allt annat får komma i andra hand.

Verksamheter vi kan klara oss utan är exempelvis den flora av mer eller mindre verkningslösa projekt som under lång tid bedrivits inom förvaltningar som social-, barn- och utbildnings-, miljö- och bygg med flera. Inte sällan har dessa projekt bedrivits under integrationens flagg, och med vänsteragenda.

Andelen kommunanställda i förhållande till invånarantal ligger i genomsnitt på drygt 10 (!) procent i länets 13 kommuner. De flesta räknekunniga förstår att detta måste reduceras, och det i snabb takt. Vid nyrekrytering till kommunal administration – där sådan är absolut nödvändig – bör kompetensbredd och flexibilitet gå före specialkunskaper. En ökad synkronisering förvaltningar emellan ger viss övertalighet, men samtidigt ökad stimulans för de som blir kvar. En absolut målsättning för länets kommuner om att reducera antalet anställda med 5 procent på årsbasis fram till år 2030 är fullt genomförbar – om bara den politiska viljan finns!

Lars Göran Andersson

f.d. ordförande, tekniska nämnden, Vaggeryds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel