Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De toppar Centerns lista

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det är många 70-talister på Centerpartiets kommunlista och några nya ansikten.

Centerpartiets kommunlista inför höstens val till kommunfullmäktige innehåller tretton namn, varav åtta män och fem kvinnor.

– Jag tycker att det är en ganska jämn könsfördelning. Och vi har lyckats sprida det, både vad det gäller yrkesfördelning och geografisk spridning. Sedan är det så att centern är ett landsbygdsparti, så majoriteten finns utanför tätorten, säger Johan Malm (C).

"Rutin och förnyelse"

Han toppar listan, tillsammans med Lizbeth Johansson på andra plats, följt av Bengt-Göran Fransson och Anette Klasson, varav den sistnämnda är ny på listan. Nya namn är också Niclas Blomgren, Philip Nilsson, Josef Ideskog och Ola Johnsson.

– Det är rätt många nya namn, fem stycken som inte har varit politiskt engagerade innan. Sedan har resten har en ganska gedigen politisk erfarenhet, så vi har både rutin och förnyelse på denna lista.

Vad säger du om namnen som toppar listan?

– Vi har ju varit med rätt länge och hunnit se ganska många delar av den kommunala verksamheten. Lizbeth har suttit med både i BUN, kultur- och utbildningsutskottet, kommunfullmäktige som vice ordförande och nu i kommunstyrelsen. Bengt-Göran kallar sig senior på listan och han är ju även senior inom politiken. Vi har väldigt mycket politisk kunskap i partigruppen.

Många 40-åringar

Medelåldern för kandidaterna är knappt 52 år, varav många är i 40-årsåldern.

– Vi är många 70-talister och jag tror att vi kanske ser en föryngringsvåg inom politiken. Men det handlar inte så mycket om ålder, utan om vilja. De äldre, med sin rutin, behövs också.

Har det varit svårt att rekrytera nya till listan?

– Nej, det har faktiskt inte varit så svårt som jag trodde. De man frågade fick man väldigt positivt gensvar från, så jag tror att det är många som väntar på frågan. Jag är faktiskt inte så jätteorolig för återväxten inom politiken. Vi har partimedlemmar som har sagt att de gärna står över, så det finns fler än de som står på listan.

Hur tror du att det kommer att gå för Centerpartiet i kommunvalet i Gnosjö?

– Det görs ju inga lokala opinionsundersökningar, men vi har medvind i opinionen nationellt. Sedan ställer ju varken Liberalerna eller Miljöpartiet upp i kommunvalet, så vi hoppas väl att många av deras röster hamnar på oss. Över huvud taget är valet väldigt spännande i Gnosjö, med bara fem partier och många rörliga röster att kämpa om. Det är ju alltid roligt att gå in i en valrörelse med vind i seglen, det gjorde vi inte i förra valet.