– Vi visste att de här instrumenten låg och samlade damm, säger Lars-Gunnar Sandberg, medlem i Gislaved Westbo musikkår, där Westbo messingssextett ingår.

Instrumenten har fram till nu legat i ett förråd på Åsenskolans vind i Anderstorp, men tack vare bidraget på 314 000 kronor från EU:s Leader landsbygdsutveckling får de nu komma ut i ljuset igen. Men Lars-Gunnar Sandberg berättar att de är i dåligt skick.

– De är spelbara, men det är skruvar som trillar väck och bucklor, de ser inte roliga ut. De har varit med om så mycket, så det är konstigt att de fungerar.

Vad är det som är speciellt med de här instrumenten?

– De byggdes på ett speciellt sätt, det är en speciell klang som inte finns idag. Det låter som det gjorde på gammelmormors och gammelmorfars tid.

De flesta instrumenten är från 1870-talet och har tillhört Anderstorps musikkår, som bildades 1899. De kan ses på gamla foton från början av 1900-talet, som när järnvägen Halmstad-Nässjö invigde bandelen Reftele-Gislaved år 1902 och den nybildade musikkåren står framför det nybyggda stationshuset i Anderstorp och spelar.

– Man känner riktigt historiens vingslag, säger Lars-Gunnar Sandberg.

Instrumenten skickas till en instrumentmakare i Värmland för att fixas till. Man avser även att renovera ett antal handskrivna noter med arrangemang för mässingssextett från Anderstorps Musikkår. Westbo messingssextett bildades för några år sedan och spelar brunnsmusik och mässingsmusik från förr. Nu ser de fram emot att kunna fortsätta sprida musiken.

– Det känns väldigt bra att kunna få den här musikstilen på banan igen. Det finns idag bara en tre-fyra stycken grupper med den här besättningen i Sverige.

Projektet med att renovera och återanvända de gamla instrumenten ska pågå i två år.

– Drömmen är att skaffa fler instrument. Och att dubbla mässingssextetten, det håller vi på och jobbar med nu. Det som är roligt är att det verkar som att ungdomarna tycker att det är kul.