Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska försvara KD:s färger i kommunvalet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Färre namn, men lite fler yngre. Så kan Kristdemokraterna i Gnosjös kommunlista sammanfattas.

Det är ett annat namn som toppar KD-listan i år, jämfört med för fyra år sedan – då Stefan Lundell stod som förstanamn – men dock inte ett obekant namn för Gnosjöborna. Högst upp återfinns nämligen socialutskottets ordförande, Maria Sandberg, följt av Elisabeth Eklund-Svensson och Nicklas Huuva, som var tvåa och trea på listan även inför förra valet.

Fler yngre på listan

Det finns dock även flera nya namn på listan:

– Vi har några nya namn, som exempelvis Harun Odowa, Jakob Wendefors och Edvin Lindqvist, som ändå är hyfsat unga och inte medelålders som jag, säger Maria Sandberg (KD).

Hon medger dock att det fortfarande är övervägande medelålders på listan, även om det alltså har skett en föryngring.

– Alla partier behöver få in yngre människor, menar hon.

Könsfördelningen på listan är inte särskilt jämn, med fem kvinnor och tretton män. Vad tänker du kring det?

– Vi har hela tiden strävat efter varannan kvinna och varannan man, men vi har inte lyckats. Det är svårt att hitta kvinnor, särskilt yngre kvinnor. Jag har letat med ljus och lykta.

Svårare att hitta kandidater

Listan är också något kortare i år än för fyra år sedan – 18 kandidater jämfört med 25 år 2014. Maria Sandberg medger att det har varit svårare att få ihop namn till listan denna gång.

– Det här med att engagera sig och kanske stå på barrikaderna... Rent generellt tror jag att samhället har svårt att få folk att engagera sig, och det är inte bara i vårt parti. Det är lite tråkigt, för det behövs en föryngring och lite nya tankar och idéer, att folk engagerar sig så att man ser hur beslutsprocesserna ser ut och att det inte är så lätt alla gånger, säger Maria Sandberg, som tror på fler mandat efter årets val.