Thomas Linder jobbar på IRE Metall, men då och då piper hans sökare och då är det dags att byta yrkesroll och hoppa i brandmanskläderna. Han är en av de 37 brandmän som jobbar på räddningstjänsten i Gnosjö kommun.

– Jag har varit deltidsbrandman i 12 år nu och åkt på 380 larm. Jag har sett det mesta men adrenalinet börjar pumpa varje gång personsökaren piper, berättar han.

I nuläget fattas det tre deltidsbrandmän i Gnosjö, och för att komma till rätta med det raggar styrkeledaren Thomas Linder på företagen med hjälp av Gnosjöandans näringsliv och styrelseledamoten Göran Göhlin i spetsen.

– Vi har alltid trådar ute. Nu har jag bett Göran att skicka vidare den här informationen till alla företag. Det är där våra nästa brandmän finns, säger Thomas Linder.

– Det är ungefär 3 000 personer som kan nås av detta genom att vi annonserar på anslagstavlor på företagen, säger Göran Göhlin, delägare för Göhlins i Gnosjö.

Läs mer:

Thomas Linder och Göran Göhlin är överens om att det är mestadels fördelar med att ha deltidsbrandmän på företagen. Som brandman är man alltid uppdaterad på brandsäkerhet, men också hjärt- och lungräddning och första hjälpen.

– Det är en fördel för de företagen som har en brandman på plats som har lokalkännedom och som vet exakt hur man ska lösa problem som kan uppstå, säger Thomas Linder.

När någon har bestämt sig för att bli deltidsbrandman får man först gå en preparandutbildning på två veckor. Efter ett till två år ska man delta i en räddningsinsatsutbildning. Den eventuella frånvaron är inget större problem menar Thomas Linder och Göran Göhlin.

– Att skicka iväg sin anställd på utbildning ser jag som en investering, det är viktig kunskap som är bra att ha på företaget sedan, säger Göran Göhlin.

– De flesta larmen sedan går utanför arbetstid och övningstillfällen genomför vi på kvällar och helger, säger Thomas Linder.