Härom dagen tvingades Folkhälsomyndigheten erkänna att man varit väldigt dålig på att informera olika invandrargrupper om faran med coronaviruset. Theresa Eriksson på Studieförbundet Vuxenskolan har arbetat i flera år med nyanlända och hon menar att det kanske ändå inte hjälpt.

– Informationsmaterialet kommer ändå inte alla tillgodo och en del har ändå inget förtroende för myndigheterna.

Sprids konstigheter

På Vuxenskolan i Värnamo gör man därför på fredagseftermiddagen sin egen informationskampanj via Facebook. Theresa kommer tillsammans med en persisktalande och en arabisktalande att försöka informera och svara på frågor kring coronan.

– Vi har gjort liknande innan, exempelvis pratade vi förra året om deklaration.

Får du många frågor om coronan?

– Inte mycket frågor, men jag har kunnat se att det sprids mycket konstigheter.

Konstigheter?

– Ja, de flesta i de här grupperna läser inte Aftonbladet, Expressen eller Folkhälsomyndighetens sida, utan de följer nyhetsmedier hemifrån eller lyssnar på betrodda människor. Det är inte säkert att den informationen är överförbar på där du befinner dig nu. Dessutom är källkritiken ganska dålig.

Stängda skolor

Inga andra funderingar du har stött på?

– Många är väldigt upprörda över att man inte stänger skolorna och de håller därför barnen hemma. Vi måste prata om det också, om varför inte Sverige stänger skolorna och att barnen därför måste gå till skolan.

Tidigare i veckan erkände ju myndigheterna att man har brustit i kommunikationen till invandrargrupper. Vad säger du om det?

– Vi har ju skrivit om corona på Vuxenskolans hemsida också, men de här grupperna läser varken på vår sida eller Folkhälsomyndighetens, konstaterar hon.

Tar hand om varandra

Den stora utmaningen enligt Theresa är att få invandrarna att förstå att de måste isolera sig. Social isolering går stick i stäv med deras kultur, menar hon.

– Man tar hand om varandra när någon är sjuk. Du och jag har inga problem att stänga in oss, men för deras del är det jättesvårt.

Första försöket att sprida mer information kring coronan sker under fredagseftermiddagen på arabiska, persiska och lätt svenska.

– Ja, det går inte att blanda in för många språk i en livesändning. Vi kanske får kritik, men vi måste börja någonstans.