Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De äldre bjöds på Nobelmiddag

Det bjöds på en särskilt festlig lunch på Rosendal, Bäckgården och Hamngården på tisdagen. Då var det nämligen dags för Nobelmiddag.

Det var dukat till långbord inne i samlingssalen på Rosendals äldreboende när det bjöds in till Nobelmiddag.

– Det är ett samarbete mellan köket och Träffpunkten. Vi ville erbjuda dem detta. De får klä upp sig fint och komma till dukat bord och trerätters. Det känns som att det är väldigt uppskattat, säger aktivitetssamordnare Gunnel Andersson.

Hon berättar Nobelmiddagen arrangerades på Rosendal förra året, men att man i år har utökat det till även Bäckgården och Hamngården.

Många klär upp sig

Maritha Bogren, verksamhetschef på Rosendal, berättar att det även är dukat till fest på de olika avdelningarna på de särskilda boendena:

– De har dukat fint på alla avdelningar och anhöriga har också bjudits in, säger hon och berättar att många klär sig lite extra festligt dagen till ära:

– Jag mötte en boende i svart kostym och vit skjorta nyss, så det är lite högtidligt.

Serverade på Nobelfesten

Nobelmiddagen på Rosendal har faktiskt fler likheter med den riktiga Nobelfesten än vad man kanske först kan tro. En av dem som serverar de äldre på Rosendal denna dag, Sara Gabrielsson, som vanligtvis arbetar som administratör, har även serverat på den stora Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholms stadshus:

– Det var 2005. Jag jobbade då på stadshuset, berättar hon om anledningen till att hon fick servera på nobelfesten.

Hur var det?

– Det var pampigt, en väldigt speciell grej, berättar hon.

Mer nervöst än att servera i dag, antar jag?

– Ja, det var det ju, men man ser ju alla som sina gäster. Man vill att de ska känna att det är en speciell fest i dag.

Troget gäng

Lunchgästerna i samlingssalen på Rosendal bjöds också på underhållning av Märtas gäng, som besöker Rosendal och Bäckgården varannan vecka för att sjunga och spela låtar från förr.

– De är fantastiska människor som ställer upp och som har hållit på sedan 80-talet, säger Gunnel Andersson.

Solveig Isaksson är en av 15 personer som tillhör Märtas gäng. Hon berättar att några i gänget har varit med ända sedan starten.

– Jag har inte varit med så länge, men vi har några som har varit med sedan 80-talet. Det tycker jag är fantastiskt.

"Sjöng med på norsk"

Karen Kristensen och dottern Åse Svensson, med rötterna i Norge, uppskattade både nobelmiddagen och underhållningen:

– Vi har sett fram emot det här länge. Det är roligt, säger Åse Svensson och fortsätter:

– Vi kände igen låtarna och mamma sjöng med på norsk, för de finns även i Norge. Vi brukade sjunga en av sångerna hemma, och pappa spelade dragspel, minns Åse.