Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danmark vill stoppa kriminella – inför gränskontroller mot Sverige

Gränskontroller införs för personer som reser från Sverige till Danmark. Det är en av flera punkter i ett nytt åtgärdspaket från den danska regeringen.

På danska kallas det "sikkerhedspakke" (säkerhetspaket) och fokus ligger på de organiserade kriminella, inte vanliga människor som korsar gränsen från Sverige. Alla resande ska inte kontrolleras, understryker Danmarks justitieminister Nick Hækkerup.

Den tillfälliga gränskontrollen kommer att innebära periodisk kontroll av tåg, färjor och bilar. Konkret blir det en till två gånger i veckan vid varje gränsstation. Gränskontrollen ska införas från och med den 12 november och utföras punktvis.

Svenskar inblandade

Det har varit 13 sprängningar i det danska huvudstadsområdet i år och polisen säger att de kan kopplas till den kriminella gängmiljön, enligt justitieminister Nick Hækkerup.

Han hänvisar till att två svenskar misstänks ligga bakom sprängningen av Skattestyrelsens lokaler och att sprängningar blivit vanliga i Sverige.

– Vi har ett stort intresse av att det inte ska sprida sig till Danmark, säger han.

Svensk polis genomför sedan 2015 gränskontroller av resenärer från Danmark.

Den danska regeringen inrättar också ett nytt center för polissamarbete mot grov kriminalitet, där dansk och svensk polis ska samarbeta mot den gränsöverskridande kriminaliteten.

300 kameror

Myndigheter, kommuner och privatpersoner ska få större möjlighet att sätta upp kameror och polisen ska få fler verktyg enligt åtgärdspaketet.

– Kameraövervakning är viktig för bevisföring som ska säkra att gärningsmän blir dömda, säger justitieministern.

Angrepp på offentliga byggnader ska betraktas som brott mot staten och straffen ska skärpas. Även för innehav av explosiva varor kommer straffen att skärpas.

– Ett helt nödvändigt paket, sammanfattar den danska justitieministern de åtgärder som presenteras under pressträffen.

Damberg välkomnar

Sveriges regering har informerats om de nya, tillfälliga gränskontrollerna.

"Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort", skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Han lyfter även fram att Sveriges regering under hösten tillsätter en utredning för att ge svensk polis bättre möjligheter att verka i gränsnära områden, med automatisk kamerabevakning av fordon och registreringsskyltar.

"Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella", skriver ministern.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering kring Sveriges gränskontroll.

TT