Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damberg vill att fler väljer yrkesutbildningar

Näringsminister Mikael Damberg (S) önskar att fler ungdomar söker yrkesutbildningar. – Jag tror att många föräldrar skrämt bort en del från yrkesprogrammen.

Företagsbesök, möbelriksdag och så slutligen fordonsprogrammet på Finnvedens gymnasium. Näringsministerns dag i Värnamo blev hektisk.

– Det här är nog första gången vi har en regeringsrepresentant på fordonsprogrammet, konstaterade rektorn Svante Leo.

Inga svartjobb

Valet föll på fordonsprogrammet för att skolan har ett bra samarbete med näringslivet, och besöket inleddes därför med ett möte med näringslivet och skolan. Men även eleverna skulle få sitt, en frågestund med ministern. En elev undrade vad regeringen gör för att begränsa möjligheterna för underbetalda utländska lastbilschaufförer att jobba i Sverige. Damberg lovade att fler åtgärder från regeringens sida var på gång, men var samtidigt tydlig med att det inte handlar om att man ska motarbeta utländska chaufförer, bara konkurrens på grund av lönedumpning och svarta löner.

– Det är inte okej att betala slavlöner. Vi ska inte ha svartjobb i Sverige.

Skrämt bort sina barn

Damberg berättade även för eleverna att regeringen kommer att förändra en del med förhoppningen att fler ska söka yrkesprogram. Från och med i höst ska även yrkesprogrammen bli högskoleförberedande, men med möjlighet att välja bort ämnen, exempelvis matte, om man vet att man inte är intresserad av att fortsätta att studera.

– Jag tror att många föräldrar skrämt bort sina barn från att söka till yrkesprogrammen.