Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona slår mot bilförsäljningen

Coronapandemin har börjat synas på allvar även i bilförsäljningen. Nyregistreringarna i april minskade med närmare 40 procent för både personbilar och lätta lastbilar. – Det är ett extremt osäkert läge, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

Eftersom fordonsskatten skulle förändras vid årsskiftet tidigarelades många fordonsköp. Det fick nyregistreringarna att skjuta i höjden i december, på bekostnad av försäljningen under årets inledning.

Men nu har även coronapandemin börjat märkas.

Enligt statistiken för april från branschorganisationen Bil Sweden minskade antalet nyregistrerade personbilar med 37,5 procent jämfört med april i fjol. För lätta lastbilar var minskningen 38,8 procent.

– Vi hade räknat med ett ganska svalt förstakvartal, men nu börjar vi ju komma ur den processen, säger Jessica Alenius.

– Hur stor andel av minskningen som beror på corona är svårt att säga. Men det är uppenbart att corona har en effekt på nyregistreringarna.

Reviderad prognos

Bil Sweden har sedan tidigare reviderat sin prognos för året på grund av pandemin. Hur stora effekterna blir är dock fortfarande väldigt svårt att säga.

– Finanskrisen innebar också en stor nedgång för fordonsbranschen, men det här är extrem nedgång och ett extremt osäkert läge, säger Jessica Alenius.

"Väldigt osäkert"

När efterfrågan på nya bilar kommer i gång igen beror mycket på hur länge virusspridningen pågår, konstaterar Jessica Alenius. Samtidigt, påpekar hon, kan även utbudet bli ett problem i och med att många fabriker fortfarande står stilla.

Bil Sweden hoppas nu på att regeringen tar fasta på organisationens förslag om exempelvis en skrotningsersättning på upp till 25 000 kronor och en förlängd nedsättning av förmånsvärdet för tjänstebilar.

– Kan virusspridningen avta relativt fort och regeringen inför de här åtgärderna tror vi på en ganska snabb återhämtning. Men det är ju väldigt osäkert ändå, säger Jessica Alenius.

Jens Bornemann/TT