– Det är lite som ”Lerins lärlingar”, förklarar Annelie Dravnieks och syftar på det populära SVT-programmet.

Hon arbetar som stödassistent på Gnosjö kommun, men är också verksam som konstnär på fritiden. Två dagar i veckan coachar hon de tolv deltagarna i konstgruppen, som har fått testa på en mängd olika tekniker och olika slags färgtyper, både individuellt och i grupp.

– Vi har testat att hälla ut färger på en duk, berättar deltagaren Ing-Marie Nilsson, medan hon målar favoritmotivet blommor med akvarellfärg.

– Vi spär ut färgen, varvar med olika färger, olja och lim, som vi slänger ut på duken. De har också fått bubbla färg med sugrör och använda hårfön, berättar Annelie om en av teknikerna.

När tidningen är på besök pågår arbetet med att förbereda det sista inför vernissagen, där all konst ska vara uppmärkt med pris och titel.

– En tjej kommer att sjunga två sånger under invigningen och sedan blir det mingel, cider och salta pinnar. Vi ser fram emot utställningen och det var uppskattat förra året.

Hon berättar att hon märker på deltagarna att konsten har en positiv effekt:

– Det ger glädje. Det är aldrig några sura miner när någon målar. Det ger också självkänsla, att man vågar ta nya steg, och det har de blivit bra på, konstaterar hon.