Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Camilla startade eget under föräldraledigheten – fixar både kläder och naglar: ”Kände att jag ville få mer kontroll över livet”

Under föräldraledigheten insåg Camilla Ring att hon inte hade någonting att förlora på att starta eget. I den nystartade Finverxtan fixar hon både kläder och naglar.

Camilla Ring i Törestorp upptäckte sin talang för sömnad 2015 då äldsta dottern Elina var nyfödd. Sedan dess har symaskinens trampa gått varm. Det har blivit alltifrån babyfiltar till leggings med matchande toppar, hårband och söta små jumpsuits för barn, men också damkläder i olika storlekar och former.

— Jag började få lite beställningar från släkt och vänner och tyckte att det var roligt, men jag har ingen tanke på att börja sälja för allmänheten på den tiden, säger hon och öppnar dörren till ateljén, som är belägen strax intill boningshuset.

Två moderna symaskiner och en gammal veteranmaskin står uppställda vid fönstren. I mitten ett stort långbord. Trådrullar, saxar och måttband och tygrullar i alla färger avslöjar att här arbetar en sömmerska. Men det finns också ett litet rum strax intill där Camilla Ring bedriver en annan affärsverksamhet – nämligen att fixa naglar.

— Tidigare tänkte jag att om jag någon gång skulle starta eget så skulle det vara inom nagelvård, men så kom det här med sömnaden in. Nu tänker jag att båda verksamheterna ska rymmas inom samma företag, säger hon.

Att det sker just nu är ingen slump. Visserligen har Camilla Ring alltid drömt om att starta egen firma, men det var först när hon gick på föräldraledighet med sin andra dotter Nellie som hon kände att det började bli läge. En omorganisation på det ordinarie jobbet, där Camilla Ring är kvalitetsansvarig, skyndade på beslutet.

— Jag kände att jag ville få mer kontroll över livet. I egen firma styr man sig själv, där fattas inga beslut över ens huvud.

Kombinationen deltidsarbete och egenföretagande är på många sätt idealisk, menar hon. Nu har försäljningen på nätet tagit fart, främst är det bebiskläder, mjuka unisexplagg, som efterfrågas. Även pannband med rosetter och hårsnoddar är populära. Även om Camilla Ring har ett stort intresse för design och sömnad är hon faktiskt inte lika intresserad av mode. Det är däremot hennes ena syster.

— Hon är en bra coach och ger mig den spark i baken som jag behöver. Härom veckan sa hon till mig att senapsgult var supermodernt just nu. Jag hade ingen tanke på det, men när hon sa det så såg jag ju i min omgivning att hon hade helt rätt.

I mesta möjliga mån vill hon erbjuda bebiskläder som fungerar på både flickor och pojkar, men det blir ändå mycket stereotypa varianter i blått och rosa som efterfrågas.

— Det ska finnas någonting för alla, jag vill inte vara för rutig i mitt tänk. Det viktigaste för mig är att tyget känns mjukt och skönt och att det är oeko-texcertifierade, som en garanti för att det är kvalitetssäkrat och fritt från ohälsosamma kemikalier, säger hon.

I botten är hon tekniker med gymnasieutbildning i design och arkitektur, som sedan byggts på med en högskoleexamen i produktionsutveckling med 3D-teknik. Inom ramen för sin verksamhet har hon stor nytta av sin bakgrund, även om den kan te sig lite otippad.

— Jag har alltid fått höra att jag är för noggrann, i meningen för långsam, säger hon och skrattar.

— Men när jag ritar egna eller gör om befintliga mönster har jag ett helhetsperspektiv från början där jag ser hur det hänger ihop. Även när man bygger upp en nagel är det viktigt för att få rätt bredd, höjd och tjocklek, säger hon.

Namnet Finverxtan kommer ifrån det faktum att ateljén är belägen i en byggnad som tidigare tjänat som metallverkstad. När hon fått klartecken från svärfar, som också bor på gården, påbörjades målning och uppfräschning av lokalerna.

— Inledningsvis var planen att heta Fix-It. Sedan insåg jag att det fanns hur många firmor som helst med det namnet, så det fick bli ett sista-minutenbyte. Men x:et i namnet skulle vara som en sax, så det ville jag ha kvar. Då blev det Finverxtan och det har jag inte ångrat, säger Camilla Ring.