Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C tappar ett mandat – S ökar ett

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

C tappar ett mandat i Värnamo kommunfullmäktige och alliansen den egna majoriteten. Detta enligt den så kallade onsdagsräkningen.

I onsdagsräkningen räknas sent inkomna förtidsröster samt röster från utlandet. Det preliminära resultatet av onsdagsräkningen ger dramatiska effekter på kommunfullmäktige i Värnamo.

Enligt Valmyndighetens siffror backar Centerpartiet en tiondel från 20,4 till 20,3 procent. Socialdemokraterna ökar från 28,1 till 28,2 procent och Miljöpartiet från 2,7 till 2,8 procent.

Förändringarna gör att C tappar ett mandat, från 11 till 10, samtidigt som S ökar från 14 till 15 mandat. Detta innebär att allianspartierna tillsammans bara får 25 mandat och därmed tappar man den egna majoriteten i kommunfullmäktige.

Detta i sin tur innebär att SD på pappret hamnar i vågmästarroll.

Birgitta Petersson (L), ordförande i valnämnden i Värnamo kommun, berättar att man under den gångna veckan (fram till i onsdags eftermiddag) har hanterat röster från omkring 450 personer. Det har varit sent inkomna förtidsröster samt röster från utlandet och från personer som röstat i andra kommuner. Man har också hanterat röster som av olika skäl varit tveksamma.

I valet till kommunfullmäktige ska det handla om cirka 320 röster.

– Det kan till exempel handla om att det finns två valsedlar i samma kuvert eller att man har använt förkortningar som är svåra att tolka, berättar Birgitta Petersson.

Valnämnden har tagit ställning, det vill säga godkänt eller inte godkänt, i samtliga fall men en del röster har man skickat vidare till länsstyrelsen för överprövning. Enligt Birgitta Petersson handlar det om ett 50-tal röster gällande kommunvalet.

Fotnot: Sluträkningen av rösterna dröjer ytterligare några dagar.