Under veckan anordnas en filmskola på Kulturplatån för ett tiotal ungdomar. Syftet med kursen är dels att lära ut olika tekniker vid vloggande, dels att entusiasmera.

– Min förhoppning är att de ska bli inspirerade och tycka att det rent ut sagt är skitkul, säger Andreas Westman som leder kursen.

Jocke & Jonna, Simon Lussetti och Therése Lindgren är bara ett axplock av de vloggare som ungdomarna själva både följer och beundrar.

– Det jag gillar mest med deras vloggar är att de är händelserika, säger Alva Andersson Frisk och får medhåll från sina nyfunna vänner.

För att de i framtiden ska kunna spela in videor i klass med de kända vloggarna är tanken att de ska lära sig om ljud, ljus, bild, berättande och redigering.

– Det känns bra att vara här eftersom jag har en egen youtubekanal och vill lära mig att göra bättre videor, säger Nikki Andersson.

Varje kursdag har tilldelats ett eget tema. Under kursens första dag ligger fokus på rörelse.

– Vi ska undersöka hur man kan få det att se intressant ut när någon till exempel går in genom en dörr, säger Andreas Westman.

En stor del av kursen handlar således om att lära sig ramarna vid videoinspelning, men detta görs inte för att ungdomarna blint ska följa alla regler.

– De ska lära sig reglerna för att sedan kunna bryta mot dem, säger Andreas Westman.

LÄS MER: Avstamp för sommarliv