Vi har tidigare berättat om ett par andra bygdeböcker som har publicerats under året. Bondstorpsboken och ”Mellan Härån och Rasjön”.

Relaterat till artikeln

Nu sluts cirkeln med berättelserna från Vaggerydstrakten eller, om man ska vara petig, Byarums socken. Där finns Natalie Johanssons berättelse, med utgångspunkt i Rasastenen - med sin mystiska runinskription. En berättelse som hon vann Verner Malmsten-stipendiet med.

Om Kinamission och USA

I boken finns också Sven Gunnar Sundkvists berättelse om familjen Göthberg, som levde i och runt smedstugorna vid Götafors. Den handlar om bland annat missionsarbete i Kina och emigration till USA och är rikt illustrerad med skarpa svartvita bilder.

Speciellt intressant är Kåre Bobergs 50-åriga tillbakablick. Den innebär att fokus läggs på 1968 och vad som hände i kommunen det året. Som läsare slås man av i hur hög grad den dåvarande situationen liknar dagens. Det var, då som nu, ett läge av stora satsningar i såväl skolor som bostäder och infrastruktur. Konjunkturen gick för högtryck och frihandeln - på det internationella planet - ökade.

I dag diskuteras om 50-begränsningar genom tätorter ska sänkas till 40 eller 30 kilometer i timmen. Då, 1968, gick det att gasa upp till 110 norr om Linnarbäcken.

Bro över Hjortsjön

Under 1968 började Östermoområdet bebyggas, liksom Södra Park och expansionen av vad som skulle komma att kallas Västra strand fortsatte. Mellanstadiedelen på Hjortsjöskolan var på väg att byggas och högstadiet var på planeringsstadiet. Det drogs också upp planer på en bro över Hjortsjön, som en påfart till den planerade motorvägen.

Läs mer: Regeringen har avgjort

– Tre år senare togs det också beslut om att bygga den. Men det blev inaktuellt i och med att motorvägen kom att dröja, berättar Kåre Boberg.

Speciellt intressant var också den allt hetare frågan om kommunsammanslagningen. Som en sidofråga i detta sammanhang dök Vaggeryds elverks dåvarande köp av elnätsområden upp. Kanske som ett resultat av rivalitet mellan orterna valde man från Skillingaryds elverks sida att sälja till Vattenfall. Vaggeryds elverk köpte då istället nätet runt Klevshult och Åker. Som en förklaring till varför nätgränserna går som de gör och varför Skillingarydsbor årligen får betala flera tusen mer än Vaggerydsborna för sin ström.

Relaterat till artikeln