Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boris Johnson intensivvårdas för covid-19

STORBRITANNIEN Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas sedan hans tillstånd försämrats. Styret av Storbritannien tas tillfälligt över av utrikesminister Dominic Raab.

Beskedet om 55-årige Johnsons tillstånd kom sent på måndagen.

"Under den här eftermiddagen har premiärministerns tillstånd förvärrats, och han har på inrådan av sitt sjukvårdslag flyttats till sjukhusets intensivvårdsavdelning", heter det i ett uttalande från premiärministerns kansli 10 Downing Street.

Johnson, som insjuknat i covid-19, förflyttades till intensivvårdsavdelningen på St Thomas' Hospital i Westminster i London omkring klockan 20, uppger BBC.

"Premiärministern får utmärkt vård, och han tackar vårdpersonalen inom NHS för deras hårda arbete och engagemang", meddelar talespersonen.

Utrikesminister Dominic Raab kommer att överta Johnsons roll "där det är nödvändigt".

Raab höll i möte

Utrikesminister Raab ledde måndagens regeringsmöte om coronapandemin i Johnsons frånvaro. Vid mötet sade Raab att Johnson inte lämnat ifrån sig styret. Men Raab sade också att han inte hade talat med premiärministern sedan i lördags.

– Han har makten, men han fortsätter att lyssna till läkarnas råd om vad han ska göra härnäst. Vi har en grupp som... med högsta hastighet ser till att hans färdriktning och instruktioner verkställs, sade Raab från Konservativa partiet då.

Men beskedet om Johnsons tillstånd kom ändå oväntat.

Läkare bestämmer

Johnsons presstalesperson sade tidigare på måndagen att premiärministern "hade en bekväm natt på S:t Thomas sjukhus och är vid gott mod".

– Men han är kvar för observation, sade talespersonen och lade till att det är läkarna och inga andra som bestämmer när han får lämna sjukhuset.

Johnson själv meddelade sig genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symtom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och hålla alla säkra".

Feber och hosta

Boris Johnson lades in för provtagning på söndagen, tio dagar efter att han testades positivt för coronaviruset. Enligt talespersonen hade han då feber och hosta.

Flera prover togs på Johnson under måndagen. Enligt medicinska experter handlade proverna troligtvis om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion.