Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilfabriker startar – Volvo bygger karosser

Bilindustrin i Europa är på väg att starta igen efter en månads produktionsstopp. Volvo Cars börjar bygga karosser på fabriken i Göteborg under fredagen. Biltillverkningen återupptas på måndag. Även Volkswagen och Daimler startar sina fabriker.

I mitten av mars stoppades produktionen i de flesta av Europas bilfabriker på grund av coronapandemin. De tre direkta orsaker som angavs var omtanke om personalens hälsa, låg efterfrågan från bilköpare, och svårigheter att få säkra leveranser av delar och komponenter.

Nu bedöms läget ha stabiliserats, totalt sett.

– Situationen för våra leverantörer är sådan att vi kan starta produktion igen, även om det fortfarande finns störningar, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Han framhåller också att man följer myndigheternas rekommendationer om distansering, i själva arbetet.

Biljätten Volkswagen har gjort en plan med 100 punkter om hur de anställdas hälsa ska skyddas. "Volkswagen har förberett sig intensivt för dessa steg under de senaste tre veckorna", säger verksamhetschefen Ralf Brandstätter enligt ett pressmeddelande.

Fabrikerna i Bratislava och tyska Zwickau sätts igång på måndag. En vecka senare återupptas tillverkningen vid Volkswagens övriga fabriker i Europa och Ryssland, samt i USA.

Daimler, som bland annat tillverkar Mercedes, kommer också att starta flera fabriker i Tyskland i nästa vecka, enligt Reuters.

I Asien pågår produktion redan i många bilfabriker, bland dem Volvos.

Micke Larsson/TT