År 1971 när Bengt-Olof Ekstrand bara var 17 år så började han jobba på Sigarv.

– Efter yrkesskolan gällde det att hitta arbete, de sökte efter folk här och då blev det så. Det fanns inget annat val, det var så man gjorde, säger Bengt-Olof Ekstrand.

– I början fick jag mest mindre arbeten. Men då var det ett hantverk, nu är det mest att man gör saker med datorn. Det är synd för hantverket var det roliga.

Under tiden som Bengt-Olof arbetat på industrin är det många som kommit och gått. Flera av de som började sin karriär på Sigarv har gått vidare för att starta egna företag. Bengt-Olof är den enda som är kvar sedan 1971.

– Det bara blev så att jag stannade, jag bor nära och så har jag trivts med, säger han.

– Det är ju något som går i graven när Bengt-Olof slutar. Det går knappt att ersätta den kompetensen. Men tiden har sin gång, säger Per Malm, vd för Sigarv.

På Sigarv producerar de formverktyg, prototyper och rörbockningsverktyg. Bengt-Olof har jobbat med alla produkter som företaget framställer.

– Han har haft det rätt fritt på senare år, säger Per Malm.

På bilden i mitten går det att se Bengt-Olof Ekstrand när han bara arbetat i ett år på Sigarv.

Foto Moa Palmgren

Men Bengt-Olof avslutar inte tvärt, han kommer att jobba kvar på företaget en dag i veckan tills i vår, delvis för att träna upp den nya anställda.

– Det är skönt att inte klippa av på en gång, säger han.

Runt 70-talet tillverkade Sigarv provverktyg och det tyckte Bengt-Olof var det roligaste med jobbet.

– Då fick man en ritning som man fick förverkliga. Man skapade något. De visste vad de ville ha men så skulle man också försöka skapa det. Nu är det utvecklat innan det kommer hit.

Per Malm menar att det är svårt att hitta kompetent personal och Bengt-Olof kommer att vara saknad.

– Han har varit en bra och trogen medarbetare som skött sig exemplariskt.

Sigarv tackade av Bengt-Olof på Cheers i Värnamo under torsdagen.