Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begränsad möjlighet för provtagning av covid-19: ”Kan tyvärr få vänta längre”

Möjligheten att provta sig för covid-19 är tillfälligt begränsad. Det på grund av en försenad leverans, meddelar Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.
– Det handlar om just vecka 43, de verkar vara tillbaka redan nästa vecka, säger Hanna Odén Poulsen, som är verksamhetschef för laboratoriemedicinska kliniken.

Möjligheterna att provta sig för covid-19 är begränsade under vecka 43. Det meddelar Region Jönköpings län i ett pressmeddelande under måndagen. En leverans av analysmaterial har blivit försenad till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som analyserar prover åt Region Jönköpings län. Det innebär att alla som vill boka tid för provtagning inte kommer att ha möjlighet att få en tid under veckan eller i värsta fall kan få avstå helt från provtagning.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, beskriver i pressmeddelandet att patienter i behov av inneliggande vård, vårdtagare inom äldreomsorg eller funktionshinderomsorg samt vård- och omsorgspersonal kommer att prioriteras för provtagning, men övriga kan alltså behöva vänta.

– Övriga invånare med lindriga symtom kan tyvärr få vänta längre eller i värsta fall få avstå från provtagning. För att undvika smittspridning är det mycket viktigt att alla med förkylningssymtom stannar hemma, oavsett provtagning, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér, enligt pressmeddelandet.

Hanna Odén Poulsen, som är verksamhetschef för laboratoriemedicinska kliniken, förklarar att det handlar om en underleverantör som har problem med sin leverans.

– Det handlar om just vecka 43, de verkar vara tillbaka redan nästa vecka.

Hon beskriver att provtagningen som görs i regionen sker först i primärvården, och sedan skickas proverna till Ryhov. Därifrån körs vissa på plats medans andra transporteras till underleverantörer.

– Och det är alltså den delen, hur många som kan skickas iväg som kommer vara begränsad under veckan, förklarar Hanna Odén Poulsen.

Exakt vad det är för leverans som är försenad kan hon inte svara på, men det är en viss typ av kemikalier som behövs vid analysen av proverna.

Vårdcentralerna runt om i regionen kommer att fördelas ett visst antal prover som kan tas per dag. I de kommuner i länet där smittspridningen just nu är stört kommer vårdcentralerna kunna skicka flest prover, skriver Region Jönköpings län i pressmeddelandet.