Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn isolerades i hemmet i flera månader – föräldrarna var rädda för corona

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Tre barn i Jönköpings län hölls isolerade i sitt hem i fyra månader, på grund av föräldrarnas oro för coronapandemin, rapporterar P4 Jönköping. Barnen har nu tvångsomhändertagits enligt lagen om vård av unga.

Enligt domen i Förvaltningsrätten ska barnen, som är i grundskole- respektive gymnasieåldern, ha hållits instängda av sina föräldrar under fyra månader, enligt P4 Jönköping. Barnen omhändertogs av socialtjänsten under sommaren, och det är det beslutet som nu har prövats i Förvaltningsrätten.

Barnen har skött sitt skolarbete hemifrån och ska ha hållits isolerade även från varandra i hemmet. Enligt Förvaltningsrättens dom ska ytterdörren ha varit igenspikad med plankor, men det nekar föräldrarna till. De menar att barnen hade kunnat gå ut om de ville.

Barnens företrädare i Förvaltningsrätten Mikael Svegfors vill inte säga var i länet familjen bor.

— Det går vi inte ut med med hänsyn till barnens bästa i ett sådant här känsligt fall. Barnen är nu omhändertagna och det är socialnämnden i den aktuella kommunen som har hand om fallet, säger Mikael Svegfors till tidningen.

Anledningen till föräldrarnas stora oro för coronapandemin ska enligt Svegfors grundat sig i att de följt nyheter om pandemin från sitt hemland, där restriktionerna är mycket hårdare än i Sverige.

Föräldrarnas advokat Andreas Hannah har inte kunnat nås för en kommentar.