Det är på grund av de senaste årens debatt om att fjädrarna till påskriset kan ha tagits fram genom ohälsosamma metoder för djuren, som tekniska kontoret i Gislaveds kommun i år har valt att satsa på band.

– Vi brukade alltid fråga leverantören om varifrån fjädrarna kom och de sade att fjädrarna kom från döda djur, men vi kände att det ju inte är säkert att de har koll i alla led. Och de senaste åren har kommuninvånare hört av sig och undrat varför vi har fjädrar i riset, säger Kristina Fagerström.

I år väljer kommunen istället att satsa på färgglada plastband.

– De är fina och fladdrar fint i vinden när det blåser, säger Sanna Fröne som är parkarbetare på tekniska kontoret.

– Plastbanden är ju heller inte helt bra för miljön, men vi har i alla fall tänkt att vi ska kunna återanvända banden, säger Kristina Fagerström.

Att byta pynt är också ett sätt att inspirera kommuninvånarna.

– Vi vill visa att det finns alternativ. Det gäller även när vi dekorerar med blommor. Där vill vi ligga i framkant och inspirera, säger Kristina Fagerström.

När det gäller dekorationer har man sagt ribban högt. Det började med att man gjorde en stor rondellhund vintern 2007 och placerade i Sörgårdsrondellen i Gislaved. Sedan kom påsken och då gjorde man en stor höna och det hela växte så att varje ort fick dekoration i en rondell.

– Nu förväntar sig invånarna i kommunen att vi ska komma med något nytt varje år och det är roligt. Vi får många fina kommentarer när vi är ute och jobbar. Det är ett tacksamt jobb, säger Sanna Fröne.

I år handlar det om påskris och blommor som placeras ut på gator och torg i kommunens orter.

– Vi vill göra invånarna glada. Många väntar på att få se vad det är vi ska göra varje år. Numera gör vi mest stora dekorationer till rondellerna inför julen. Till påsk hinner vi inte. Det är så mycket som ska göras den här säsongen, säger Kristina Fagerström.

I år placeras påskriset ut tillsammans med vårblommorna. Årets nyhet i krukorna är gyllenlack som planteras tillsammans med förgätmigej, penséer och murgrönor.