I den bedömning som gjordes av Urban och Frida Ireklint blev det Albin Sjöbergs gryningsbild som klarade sig bäst: ”Ibland är det enkla det bästa. En fantastisk behaglig färgskala i kombination med bra teknisk kvalitet och framförallt ett intressant format gör denna gryningsbild till en vinnarbild”, skriver juryn. Lika många poäng, nio, fick nästa bild från Egert Fransson:

”Till en början såg jag inte detaljerna som gör bilden intressant, men bilden som helhet intresserade mig från första stund. Även här en fin exponering med bra skärpa. En actionbild som ligger steget före”, är juryns förklaring, till denna ”täta” bild från en travbana.

”En mkt fin skärpa på rätt ställe och ett fint blänk i ögat är ett måste i denna typ av bilder och det har fotografen lyckats med här”, skriver man om Mattias Bokinges åttapoängsbild på en fågel. Samtidigt är man lite tveksamma till den stora röda fläcken och funderar över om det inte hade blivit bättre med mer underexponering.

I poängställningen efter den första tävlingen har fotografernas poäng för två deltagande bilder räknats samman. Ändå kvarstår samma ordning i toppen som för de bästa bidragen; Albert–Egert–Mattias. De har fått poängen 17–17–16. Därefter kommer Kjell Karlsson, 14, Lars-Olof Nilsson, 12, följda av trion Lise-Lotte Grimborg-Ring,10, Carina Grimborg-Svensson, 10, och Anita Blomgren, 10.