Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apladalen spelplats för deckarmysterium

Värnamo är först ut i en ny satsning på interaktiv ungdomsdeckare. I Apladalen kan man nu ge sig ut på vild jakt efter fiktiva skurkar.

Värnamo är en av sex orter som Memo Förlag valt att lansera spelplatser på i första omgången.

– Vi tyckte det var lämpligt att börja med lite mindre städer och då låg Värnamo bra till, säger Roland McFie på Memo Förlag.

Mysterierna utspelar sig i samarbete mellan de mysterielösande barnen, en app och själva geografin i Apladalen (med flera orter). Appen heter Hemliga klubben då spelet bygger på deckarserien Hemliga klubben av Susanne McFie. Karaktärer från böckerna dyker även upp i appen, men själva mysterierna är nyskapade.

Värnamo Nyheter tog med sig tre flickor i lämplig ålder: Tove, Molly och Alice. Alla nio år. De gav sig i kast med den medelsvåra varianten. Spelet finns i tre svårighetsgrader och är enligt förlaget anpassat för barn mellan sex och 12 år.

Det var inga svårigheter för barnen att kstarta spelet. De läste den korta instruktionen och så var mysteriet i full gång. Det går ut på att leta upp ledtrådar som finns gömda på olika platser inne i Apladalen. När de kommer till rätt plats, känner appen av var de befinner sig och ledtrådarna ploppar upp på skärmen. Sedan ska de applicera ledtrådarna på rätt misstänkt figur och så arbetar de sig metodiskt fram till en lösning.

Barnen var sysselsatta i nästan två timmar med att springa omkring, leta ledtrådar och lösa mysteriet.

– Det var roligt, var den unisona bedömningen efteråt.

En mystisk sak som hände under spelets gång var att deras huvudmisstänkte från spelet helt plötsligt uppenbarade sig i verkliga livet i Apladalen. Det förstod förstås att det inte var samma gubbe, men någon som var väldigt lik.

Som vuxen bedömare kan jag tycka att förlaget har lite mer utvecklingsarbete att göra när det gäller spelets kartfunktion. Lite tydligare karta hade gjort spelet mer verklighetstroget. Men å andra sidan orsakade den nuvarande lite tafatta kartan en del felspringningar. Och lite extra motion skadar ju inte.

Vi delar inte ut några getingar eller plustecken i detta speltest. Men barnen var glada hela tiden, lyckliga över att lösa mysteriet och ännu gladare när de fick glass efteråt som belöning.

Som förälder tycker jag att det är en fullträff. Barnen får både röra på sig och gnugga geniknölarna. Sådant gläder ett fadershjärta.

Spelet finns att ladda ner från de sedvanliga appbutikerna, man söker på Memo Förlag. Det är gratis att ladda ner och det ingår ett gratis mysterium att testa. Det är gratisspelet VN har testat.