Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrik Värnamoförening firar 70 år – och blickar mot framtiden

Värnamobygdens Ryttarförening bildades 1950, det är 70 år i år. Värnamo Nyheter gör en historisk tillbakablick på föreningens första sju decennier.

Det är inte i de lättaste av tider som Värnamobygdens Ryttarförening firar sina 70 år. Föreningen skulle haft två tävlingar under maj och en i juni, men de har ställts in på grund av coronakrisen.

– Det handlar om att klara den här tiden, och sedan sikta på nästa år, säger ordförande Bodil Lilja.

– Vi tappar hundratusentals kronor på inställda tävlingar.

Men nog med tråkigheter. Nu ska det firas 70 och blickas framåt.

– Om fem år, när vi fyller 75, då ska vi arrangera SM i hoppning. Det är målet och det vi siktar på.

Och i år firar ni 70, hur firar ni?

– Det här med corona har ju ställt till det. Vi skulle haft en jubileumsmiddag på Gummifabriken i Värnamo, men det har vi skjutit fram till november. Den är för alla som någon gång varit medlemmar i Värnamobygdens Ryttarförening. Vi planerar även att ha ett öppet hus vid anläggningen vid Sörsjö.

Hur mår föreningen i dag?

– Vi har en väldigt positiv och bra anda i hela föreningen. Alla drar åt samma håll, det känns som föreningen mår bra. Folk vågar säga vad de tänker och tycker och det är samarbete, säger Bodil Lilja.

Men denna artikel är även tänkt att spegla det som har varit. Värnamobygdens Ryttarförening bildades den 26 april 1950. Nu på söndag är det exakt 70 år sedan. Men redan under det sista året på 1940–talet hade sporten kommit till Värnamo. Klubben började sin verksamhet vid Värnamo kyrka, mitt inne i staden, men redan året efter blev det en flytt till gården Norregård som låg vid nuvarande Åkaregatan.

”Hans Holst och Svante Skogh hade 1949 skaffat en ridhäst, en stor fux vid namn Lord. Han fick snart sällskap av fler hästar; Lisette, Galant och Smokey. Dessa ägdes i början av privatpersoner som Sten Bjurgren, Rune Gustafsson och Gunnar Sandén. Hästen Tosca köptes in av fyra poliser med Olle Nilsson i spetsen. Hembygdsföreningen hade köpt in Gotlandsrusset Appelqvist, som de nu ville bli av med, och ponnyn skänktes till verksamheten. Appelqvist blev mycket populär”, skriver Värnamobygdens Ryttarförening i sin jubileumsskrift.

”1963 flyttade verksamheten ut till marken kring Vita Rör där ett ridhus invigdes 1969. På grund av de dåliga markförhållanden vid Vita Rör hölls klubbens hopptävlingar en bit bort från stallet, på Hornarydsfältet. Området för dess tävlingar, sedermera kallat ”Gunnars fält”, låg längs Hornarydsvägen. Efter många turer så flyttade föreningen 1981 ut till Sörsjö Gård”, skriver Värnamobygdens Ryttarförening.

Och det är alltså vid Sörsjö Gård som Värnamobygdens Ryttarförening håller till numera.

”Kontakterna med kommunen var långa och många för att få en ny ridanläggning. Sörsjö Gård med dess rejäla ladugård och mangårdsbyggnad samt flyglar med anor från 1800–talet skulle passa utmärkt. Drivande i detta projekt var Lennart Salomonsson. Klubben drev verksamheten ideellt med anställda instruktörer och stallpersonal men 1986 beslöt man att arrendera ut anläggningen. Nya aktiviteter tillkom. Antalet tävlingsryttare i alla kategorier ökade och resultaten lät inte vänta sig.”

”Föreningen började 2014 föra en dialog med Värnamo kommun om en ny utebana som kunde nyttjas mer och som inte vara så väderberoende som gräsbanan för tävlings– och ridverksamheten. 2016 sa kommunen ja till föreningen och arbetet kunde påbörjas med ”Sjöbanan”, med den speciella Baskarpssanden som underlag. Oändligt många lass fyll lades på den blöta marken längs med sjön och banan stod klar 2 juni 2017”, skriver Värnamobygdens Ryttarförening.

Källor: Värnamobygdens Ryttarförenings jubileumsskrift.