Ett ansikte med stor mun och burrigt hår, guldfärgade aliens, ett rosaskimrande blommönster, en rymdpromenerande austronat, en glad citron med ett budskap för dagen – fantasin sträcker sig åt många håll i stolpkonsten utmed Osuddenrundan.

I sociala medier är det många Värnamobor som uttrycker sin uppskattning för målningarna. "Jättefina" och "lyser upp i allt det gråa och trista nu" är två av kommentarerna på Facebook.

Livsfara utan skydd

Även från Värnamo Energis sida har man berömt själva konstverken. Däremot är man inte lika förtjusta i den konstnärliga processen.

– Jag har svårt att tänka mig något annat än att man har skruvat loss luckorna och målat dem hemma, säger distributionselektriker Daniel Liljegren.

Om det är så det har gått till, och om det under tiden inte har satts upp något tillfälligt skydd, så har konstnären enligt Värnamo Energi orsakat en mycket allvarlig säkerhetsrisk.

– När lyktorna lyser är det spänning i stolparna.

Vad kan hända då?

– Man kan få en stöt men vill det sig riktigt illa kan man faktiskt dö, säger Daniel Liljegren.

Han påpekar också att lyktorna inte bara är tända när det är mörkt.

– Vi kan tända upp även på dagtid för att se vilka lampor som inte fungerar, säger han.

Bild 1 av 10

Vi gick en sträcka häromdagen och hittade ett tiotal målade lyktstolpar. Vet ni hur många det är totalt?

– En kollega till mig som gått hela rundan räknade till 34 stolpar, säger Daniel Liljegren.

Inte första gången

Det är inte första gången som Värnamo Energi – som sköter de av kommunen ägda lyktstolparna – får hantera bortplockade stolpluckor. För någon vecka sedan försvann 16 luckor från stolpar vid Prostsjön och gång- och cykelvägen ut mot Bredasten. Även för ett par år sedan försvann det luckor från stolpar.

I dessa fall återkom de dock inte som konstverk.

Så fort energibolaget får reda på att en lucka är borta åker man ut och sätter upp en ny. Eftersom det finns drygt 4 000 stolpar bara i Värnamo stad vädjar Daniel Liljegren till invånarna om hjälp.

– Vi behöver folks ögon och att man rapporterar om man ser något. Vi ser gärna att man använder kommunens felanmälningsapp men man kan också ringa direkt till vårt kontor, säger han.