På ELLE-galan, som hölls under fredagen, fick Hordabördige Alice Bah Kuhnke ta emot priset "Årets bäst klädda kvinna". I motiveringen står det bland annat:

"Från skolbesök till Nobelbanketten… Trots ett hektiskt schema besitter hon en osviklig stilkänsla som utstrålar självsäkerhet, oavsett sammanhang."

I sitt tacktal fokuserade hon på kopplingen mellan mode och makt, där Bah Kuhnke menar att den som är fri har makten att använda mordet för att uttrycka vem man är.

"Men, mode är också makten över andra människor långt härifrån. Makten att påverka om kvinnor i till exempel Bangladesh och Kambodja, har en lön som det går att leva på. Om de får kisspauser under en arbetsdag, eller om de måste hålla sig till kvällen", sa hon på galan enligt tidningen .

Hon avslutade talet med: "Mode är makt. Makten är er. Använd den."

I en intervju med efter prisutdelningen berättade hon att hon gärna bär mode av svenska designers.

– Både som människa och som kulturminister har det varit självklart för mig att bära svensk design. Jag vill lyfta svenskt mode och jag ser det som en uppgift som vi i regeringen har. Men det är också helt avgörande för mig att det är hållbart, och därför är det så spännande att modevärlden har anammat hållbarheten så mycket den senaste tiden.