Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre kvinna föll – blev liggande utan hjälp i 14 timmar

En kvinna i Vaggeryds kommun föll och blev liggande utan hjälp i 14 timmar, eftersom hennes trygghetslarm inte fungerande.

Det var i slutet av april i år som en kvinna, med hemtjänst, föll i sitt hem och blev liggande. Hon försökte påkalla hjälp, men trygghetslarmet fungerade inte.

Det dröjde 14 timmar innan hennes belägenhet upptäcktes av anhöriga. Hennes dotter försökte då slå larm men trygghetslarmet fungerade fortfarande inte. Kvinnan behövde sedan sjukhusvård under flera dagar.

Anmälan till Ivo

Hemtjänsten fick inte information om händelsen förrän två dagar senare, då larmbolaget kontaktade samordnaren för hemtjänsten och berättade att man fått ett samtal från brukarens dotter som berättat vad som hade hänt och att larmet inte fungerat.

Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälning om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Av den framgår det att man inte hittat något tekniskt fel på kvinnans larm – som dock byttes ut av socialförvaltningen.

Vidtagit åtgärder

Socialförvaltningen och larmbolaget har vidtagit en del åtgärder efter händelsen. Som att uppdatera och revidera larmplanen hos larmbolagets trygghetscentral. Där beskrivs hur larmbolaget ska hantera och vidarebefordra tekniska larm till Vaggeryds kommun. Kommunen har också fått större möjligheter till översikt av larmen som kommer in.