Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre kvinna dog vid brand – nu Ivo-anmäler Gislaveds kommun sig själv

Förra veckan dog en kvinna vid ett äldreboende i Smålandsstenar i samband med en brand. Den troliga brandorsaken är att branden startade i samband med rökning, uppgav polisen. Nu har Gislaveds kommun anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, uppger SVT Nyheter.

En kvinna i 75-årsåldern dog vid äldreboendet den 8 juli. Räddningstjänsten larmades till platsen med anledning av att det börjat brinna, när de kom fram brann det i kvinnans rullstol.

Polisen meddelade att man inte trodde att något brott låg bakom händelsen, utan att branden startat i samband med att kvinnan rökte.

– Kvinnan satt och rökte på platsen flera gånger per dag och hon var då ofta själv har vi hört, sa polisens presstalesperson Åsa Willsund till tidningen efter händelsen.

Kommunens verksamhetschef för vård- och omsorgsboende Maria Jönsson sa samma dag som dödsfallet att kommunen startat en utredning för att se vad som har hänt. Nu rapporterar SVT Nyheter att socialnämnden i Gislaveds kommun har anmält händelsen till Ivo, enligt lex Sarah.

Enligt SVT står det i Ivo-anmälan att personal på boendet blev uppmärksammade på att kvinnan fattat eld, och att man snart därefter kunde släcka elden. Kvinnans liv gick dock inte att rädda. Det ska också ha framkommit att det finns brister i arbetet kring rutiner och riskbedömningar som görs gällande boende som röker på äldreboendet, skriver SVT.