– Utredningen pågår fortfarande. Vi har en del utredningsåtgärder som inte är klara, säger åklagaren Marianne Nordström, som är förundersökningsledare.

Flickan fick men för livet

Kvinnan, som bodde på asylboendet på Ljunga park, gick ut med sina två barn den 28 februari i år. Det var en av vinterns kallaste dagar, men kvinnan och hennes barn var klädda i tunna kläder.

Polisen larmades av privatpersoner sedan pojken, som synts tillsammans med sin mamma och syster en stund tidigare, hittats i en snödriva. Först ett halvt dygn efter att den massiva sökinsatsen satts in hittades kvinnan och hennes dotter. De var kraftigt nedkylda när de hittades i närheten av den plats där de senast synts till.

Mammans liv gick inte att rädda. Åklagare Marianne Nordström är fåordig när hon berättar om barnens hälsotillstånd efter händelsen i februari.

– Flickans fötter fick amputeras, säger Nordström.

– Pojken har återhämtat sig, tillägger hon.

Korrekt hantering?

Polisen hade inte sett några spår i närheten av den plats där mamman och flickan till slut hittades, varför polisen hade koncentrerat sökinsatsen till ett område längre bort. I mars inleddes en förundersökning om polisens insats i Sävsjö. Tidigast i augusti kan det komma besked om någon, eller några, inom polisen ska åtalas för tjänstefel, enligt Nordström. Något som P4 Jönköping var först med att rapportera.

– Utredningen görs för att se om hanteringen var korrekt, berättar Marianne Nordström för tidningen.

I nuläget vill åklagaren inte kommentera exakt vad som utreds.

– Det pågår en förundersökning, säger hon och syftar till att det då råder förundersökningssekretess kring utredningen om Sävsjötragedin.