Bara några månader efter att före detta Allianskyrkan, i bostadsområdet Sörgården i Gislaved, köptes av Bosniska islamiska föreningen för att bli moské är verksamheten igång för fullt.

– Vi har mest böneverksamhet, men också många verksamheter riktade till barn, säger Ibrahim Sljivo, ordförande i föreningen.

Köpet har på många sätt inneburit ett lyft för verksamheten. Tidigare huserade föreningen i källarlokaler på bostadsområdet Trasten eller i inhyrda lokaler på andra platser i Gislaved.

– Det här känns säkrare inför framtiden. Vi kan planera våra verksamheter bättre eftersom vi vet att vi har kvar lokalen, säger Ibrahim Sljivo.

Prislappen för lokalerna på drygt 600 kvadratmeter blev drygt 1,1 miljoner kronor, något som betalats nästan uteslutande av församlingens medlemmar, vilket visade sig vara inte en helt enkel uppgift.

Annons

– Vi hade inga pengar på bordet så en del var skeptiska. Vi fick hela tiden tänka "Ska vi lyckas med det här?", och det gjorde vi till slut, säger Ibrahim Sljivo.

Cirka 200-300 tusen kronor har utöver köpekostnaden lagts på en upprustning av byggnaden, som inneburit en del, men knappast radikala, förändringar. Föreningen har målat om utsidan av byggnaden, tvättat taket, gjort i ordning buskplantage och placerat en stor skohylla i entrén. Vad gäller själva bönelokalen togs bänkarna bort redan innan försäljningen och i dag pryds golvet av heltäckningsmattor.

Processen med att skifta från kyrka till moské har gått smidigt och är i sig inget märkvärdigt, enligt Ibrahim Sljivo.

– Det spelar ingen roll att det är en moské här istället för en kyrka. Människor kom hit för att be innan också. Vi gör på samma sätt i dag bara med en annan religion, säger han.

För att skapa kontakt med boende i området vill föreningen nu öppna upp portarna för intresserade. Vem som helst ska, bara man säger till innan, få komma och ställa frågor och besöka lokalerna i ett försök att skapa öppenhet och diskussion.

– Man måste säga att medier ofta driver negativa bilder av islam. Vi vill visa att mycket av det inte stämmer. Det är bättre att människor kommer hit och ser med egna ögon hur vår verksamhet fungerar, än att de sitter hemma och läser om islam i tidningar, säger Ibrahim Sljivo.

När projektet med "öppet hus" ska sättas igång vet han inte än, men förhoppningen är att det ska ske i höst.