Elbilarna har ännu inte blivit den stora succé som miljöentusiaster har hoppats på. Men det är en rörelse som växer. Förra veckan var det träff för elbilsentusiaster på Skärshults camping. 13 elbilar från trakten med familjer rullade in på området.

Elbilsfäste

Faktum är att Broaryd har blivit ett svårslaget elbilsfäste. I Broaryd med sina 300 invånare rullar nu sju stycken elbilar. Det är framför allt Johan Edenholms entusiasm som smittat av sig. Han jobbar på Ekatech i Broaryd och började leasa en elbil i somras och fick snart med sig tre ytterligare jobbarkompisar och sedan spred det sig i byn.

En bilfirma hade ett förmånligt leasingerbjudande i somras, som de nappade på. Privat leasing. Vad som händer efter leasingperioden vet de inte än. Men nu när de har provat på elbilen, vill de inte vara utan. Så de flesta hoppas nog på att kunna köpa loss bilarna när leasingkontraktet går ut.

Laddstolpar

Annons

Det blev mycket snack om elbilar, räckvidd och laddstolpar under träffen. En sak som elbilsförare har gemensamt är att de möter ganska mycket oförstående från omgivningen. Man förstår inte riktigt hur det är att köra elbil förrän man provat.

Hur tycker ni körkänslan är?

– Den är pigg, den kommer direkt när man trycker på gasen, säger Henrik Torphammar som bor i Ljungby och som tagit sig till träffen för att möta likasinnade.

– På landsväg är den som vilken bil som helst, det är framför allt i stan man märker av den snabba accelerationen.

Ett problem med elbilar är räckvidden. Nästan alla som var med på träffen kör en elbil från Nissan. Det är en vanlig bruksbil, jämförbar med VW Golf. Den har en räckvidd på cirka 15 mil, sedan måste den laddas. Det gör att förekomsten av laddstolpar är ett hett ämne så fort elbilsförare träffas. Den satsning på laddstolpar som Gislaveds kommun ska göra nu underkänns av elbilskännarna. Det är för långsamma laddare. Vad som behövs, tycker man, är riktiga snabbladdare.

73 mil

Men det går att ta sig fram redan nu. Det är Helena Malm och hennes familj ett starkt bevis på. De körde sin elbil från Broaryd till Edsbyn i somras, 73 mil, och sedan tillbaka.

– Det gick jättebra, tycker Helena.

Det innebar att resan fick kryssa fram mellan de orter som har snabbladdare.

– På det sättet kom vi till platser vi inte hade tänkt besöka annars, så det var roligt.