I söndags satte sig Jackiie Samuelsson på sin långfärdcykel hemma i Västerås och började trampa.

På torsdagen hade han kommit 40 mil och var i Värnamo.

– Jag cyklar 10-12 mil om dagen och vilar var tredje dag. Jag räknar med att cykla 200 mil i månaden, förklarar 23-årige Jackiee Samuelsson.

Målet är att vara framme i Japan om ungefär ett år.

– Ja, jag ska vara i Japan den 31 maj nästa år, slår han fast.

Tältade i Värnamo

Jackiie stannade till över natten i Värnamo och tältade i skogen.

Nästa mål är ett scoutläger i Höör i Skåne, Jackiie är nämligen hängiven scout sedan ett par år.

Därefter bär det iväg ut i Europa. Tanken är att han ska stanna till i Amsterdam och Paris och sola och bada i Barcelona.

Sedan drar han vidare till Venedig, innan han rullar mot Turkiet och genom Iran, Kazakstan, Turkmenistan och Uzbekistan och in i Kina.

– Jag kanske cyklar till Nepal också om jag har tid. Sedan tar jag båten till Taiwan och hälsar på en kompis. Därefter blir det båten till Japan, och sedan tar jag flyget hem, säger han.

Tröttnade på att plugga

När han cyklat klart har han passerat 23 länder och tillryggalagt 2 000 mil.

Nu kan man undra varför en 23-åring från Västerås får för sig att cykla ända till Japan.

Annons

– Jag fick idén för ett år sedan, jag läste robotik på högskolan i Västerås och skulle bli civilingenjör. Men jag tröttnade på att plugga, säger han.

– Den här resan kan göra mig mer disciplinerad, och det kan bidra till att jag klarar mina studier bättre. Jag får nog bättre kondition också.

Mamma är orolig

Men det är förstås Japan i sig som lockar. Jackiie är fascinerad av östasiatisk populärkultur.

Speciellt av japansk kultur och den tekniska utveckling med robotar som har kommit så mycket längre där än i övriga världen.

– Dessutom är jag ju scout och gillar friluftsliv. Men visst tycker mina kompisar att det här är typiskt mig, lite galet. – Min mamma är sjukt orolig, men det enda jag är orolig för är att jag ska bli utsatt för stölder eller att jag ska tröttna innan jag kommit fram till Japan.

Budget på 30 000 kronor

Jackiie har planerat sin resa ordentligt. Han har en budget på 30 000 kronor och har lagt ytterligare 30 000 kronor på utrustning.

På cykeln har han lastat tält, gasolkök, mat, vatten, kläder, pannlampa, bärbara högtalare, böcker och elektronikprylar. Han cyklar med hjälp av GPS i mobiltelefonen och har solceller med sig för att ladda upp batterierna.

– Jag tror jag kommer träffa mycket människor på den här resan och få uppleva saker som gör att jag ser på livet på ett annat sätt, säger Jackiie.

Om man vill följa Jackiies äventyr kan man gå in på hans blogg: Jackiiegonebiking.wordpress.com