En 16 dagars kampanj mot kvinnovåld i hela världen inleddes på lördagen, bland annat i Värnamo.

Det är Zonta International som ligger bakom den. En global organisation som arbetar för att stärka kvinnor och flickor och främja deras rättigheter.

Zonta är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation. Själva ordet Zonta betyder hederlig och pålitlig på siouxindianspråket lakhota.

Sexuella trakasserier

Varje år manifesterar man via kampanjen "Zonta säger nej till våld mot kvinnor".

Zonta i Värnamo samlades i konstverket Rutan på Flanaden på lördagen för att visa att man står upp för kvinnors rättigheter.

– Många kvinnor i världen utsätts för våld och sexuella trakasserier. Det är väldigt tråkigt att det är så utbrett och vi vill uppmärksamma det, säger Aleksandra Ohlsson i Zonta-klubben i Värnamo som bildades 1989 och som har 25 medlemmar.

Annons

Den här frågan är rykande aktuell i Sverige tack vare Twitterkampanjen #metoo som bland annat har avslöjat flera kända mäns övergrepp på kvinnor.

Zonta har inget med den kampanjen att göra, men medlemmarna i Värnamo välkomnar den.

Kommenterar kroppar

Zontas 16 dagar mot kvinnovåld har fokus på hela världen, men man arbetar även lokalt.

Problemet ser inte likadant ut i Värnamo som i fattiga länder, men kvinnor far illa här också.

– Våld och övergrepp mot kvinnor sker i nära relationer i Värnamo. Vi har ju en kvinnojour här som jobbbar med det, påpekar Frida Fälth.

– Ja, och från grundskolan upp till gymnasiet kommenterar pojkarna hur flickornas kroppar ser ut. Det finns flickor som inte vill bada i simhallen om pojkar är med, säger Anette Sternevi.

De kvinnor i Zontaklubben som samlades i Rutan har några råd för hur man kan agera för att stoppa kvinnovåldet.

– Man kan lyfta frågan vid fikabordet på jobbet och informera om kvinnors rättigheter, föreslår Frida Fälth.

– Om man hör att ens grannar bråkar och att en kvinna misshandlas kan man knacka på dörren eller ringa på eller ringa till polisen, tycker Pernilla Johansson.