Det händer mycket i 29-årige Edin Dzemats liv just nu. Tidigare i år utsågs han till årets Rising Star av White guide och om bara en dryg månad bär det av till VM i matlagning i Luxemburg, där han som lagkapten representerar Svenska kocklandslaget.

– Det är spännande och lite nervöst. Att vara en del av landslaget innebär att man måste vara en lagspelare. Man kan inte köra en one man show, allt bygger på samarbete, säger Edin Dzemat, som är den som måste se till att alla kommer till sin rätt i gruppen.

– Det är det som är den stora utmaningen för mig. Oerhört utvecklande.

110 procent

Edin Dzemat kom med sin familj till Gislaved från Bosnien som tolvåring. Hemkunskapen i högstadiet på Lundåkraskolan öppnade hans ögon för matlagning.

Annons

– Jag är en person som går in i saker till 110 procent, så det var inget snack.

Efter hotell- och restaurangprogrammet på Finnvedens gymnasium i Värnamo blev det bland annat jobb på Hestraviken. Därefter kom Edin Dzemat att jobba på världens bästa restaurang, Noma i Köpenhamn. För fyra år sedan blev han delägare i Linnéa Art Restaurant i Göteborg tillsammans med Kosta Boda-chefen Torsten Jansson. Han har också hunnit skriva kokböcker och snart deltar han i semifinalen i Årets kock för sjätte gången.

Hårt jobb

– Men det stora just nu är ju så klart VM. Vi har tränat sju dagar i månaden i två år inför detta och nu är det snart dags.

Hur det än går i VM fortsätter laget sedan mot OS i Singapore 2016.

– Att få arbeta med så här extremt duktiga kockar är fantastisk erfarenhet i sig.

Vad krävs för en karriär som kock?

– Envishet, lyhördhet, hårt jobb och mycket glädje. Om du inte känner en glädje i det du gör så blir ingenting bra, det är det viktigaste av allt.