På lördag bjuder Kulturplatån in nyanlända, ungdomar från kommunens HVB-hem och andra intresserade till Glashuset. Arrangemanget är en del av det nationella projektet Songlines, som finansieras av Allmänna arvsfonden och syftar till att introducera nyanlända för det svenska kulturlivet.

– Med svensk kultur menar vi inte midsommar, sill och potatis, utan att lyfta den svenska kulturella infrastrukturen. Alltså kulturskolan, musikskolan, folkbildningen, föreningslivet, konsthallar, konstföreningar. Både föreningslivet och folkbildningstraditionen är ju väldigt unik i Sverige, säger Louis Gonzalez, kultursamordnare på Kulturplatån.

Han är projektledare tillsammans med Annie Nilsson. Inför lördagen har de besökt HVB-boenden för att bjuda in till arrangemanget.

– Många sitter bara och väntar på att få besked om sin situation. Då känner vi att då kan man ägna sig åt kultur istället, säger Louis.

Annons

– Att hitta gemensamma intressen och utveckla dem. Träffas utanför boendet, kanske gå med i en förening. Tanken är att se vad de vill göra, det ska vara en grej som de ska styra över, säger Annie.

Workshops och skrivarverkstad

Under dagen föreläser bland annat en representant för Sveriges Ensamkommandes förening om hur man engagerar sig i en förening. Det blir också workshops om bild och form, dans, musik och skrivarverkstad. Dessutom finns flera studieförbund på plats och så blir det musikunderhållning med regionala och lokala artister.

– Vi vill göra det till en väldigt lättsam och trivsam miljö, där alla känner sig välkomna, säger Annie.

Det är första gången projektet Songlines görs i Jönköpings län.

– Tanken är att det ska bli fler träffar i länet, det här är lite av en pilot. Vi har bjudit in deltagare från hela länet, vi vill att så många som möjligt ska få del av det. Jag hoppas att vi får så mycket intresse så vi kan bygga vidare på det, säger Louis.

Projektledarna tror att det här kan göra stor skillnad för nyanlända i bygden.

– Det är jättesvårt när man kommer ny till ett land att veta vad som finns och vart man kan vända sig, säger Annie.

"Annan förståelse"

– De får en helt annan förståelse, de får en ny dörr till livet. Det är sådant vi tar för givet, men det är värdefullt kulturellt kapital. De får tillgång till de här verktygen vi erbjuder dem, sedan får man göra något av det själv, säger Louis.

LÄS MER: Nyanlända ska lockas till musiken