Det handlar om hållbarhet och det handlar om de 17 mål som FN har satt som globala mål och som ska nås till 2030. Under nästa vecka tar Gislaveds kommun ett helhetsgrepp om de globala målen och erbjuder invånarna en rad aktiviteter för att uppmärksamma målen.

– Vi vill förmedla kunskap och vi vill göra det enkelt att ta till sig den, säger Louise Moberg som till vardags jobbar med hållbarhetsfrågor i Gislaveds kommun.

Något för alla

Hon tror att det på programmet för nästa veckas temavecka finns något för alla.

– Vi har allt från återvinningspyssel till föreläsning, konstaterar hon.

Och den som inte vill ta sig till Gislaved för att delta kan göra det hemma genom att lyssna på podd eller testa plogging, vilket innebär att ta en joggingrunda och samtidigt plocka skräp utmed vägkanten.

Mässa

Annons

Under onsdagen och lördagen hålls en mässa i Glashuset i Gislaved. Först handlar det om kultur och utbildning med bland annat föreläsning och sedan en konsert.

– Då kommer Syriens mest kända sångerska Soher Chkair och den persiska sångerskan Shamim Naghede att tolka svenska schlagerhits, berättar Louise Moberg.

Under lördagens fordonsmässa med fossilfria fordon kommer besökarna att få provköra elbilar och elcyklar.

"Börja i det lilla"

Utav de 17 globala mål är det framför allt sex av dem som kommunen har valt ut att fokusera på nästa vecka. De är hållbar konsumtion och produktion, ekosystem och biologisk mångfald, god utbildning för alla, fredliga och inkluderande samhällen, hållbar energi för alla och att bekämpa klimatförändringen.

– Jag hoppas att alla vill delta och att man vill bidra i stort som smått för en hållbar utveckling, säger Louise Moberg och menar att alla kan göra något.

– Det gäller att börja i det lilla. Man kanske inte har källsorterat innan till exempel och kan börja med det, säger hon.