Sportlovsprogrammet måste innehålla fler sportaktiviteter för att fylla sitt syfte att barnen ska röra på sig. Det skriver kvinnan från Gnosjö i ett brev till kommunen. Hon efterlyser ett större driv för att få ideella krafter att ta fram mer lättillgänglig idrott och skapa fler aktiviteter.

Kvinnan kommer med en rad förslag, som kräver engagemang och aktivt deltagande från idrottsföreningarna. Innebandy, badminton, pingis och fotboll i Töllstorpshallen, prova på dans i Hammargården och arrangerade bussresor till Isaberg och till bowlinghallen i Gislaved är några.

"Hänger på föreningarna"

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Arne Ottosson (M) förstår flera av synpunkterna, men säger att man har gjort allt man kan för att sätta ihop ett bra program.

– Det är många som önskar mycket, men det hänger på att föreningarna ställer upp om vi ska kunna presentera fler idrottsaktiviteter. Det finns en begränsad skara ledare och det gäller att de har tid. En del jobbar och andra reser bort under sportlovsveckan, säger han.

I brevet betonas också vikten av gratisaktiviteter, något som kan vara avgörande för om barnen ska kunna delta eftersom många föräldrar saknar ekonomiska resurser eller möjlighet att ta ledigt från sina jobb. I årets sportlovsprogram finns bara två sportaktiviteter som är gratis – luftgevärsskytte på Hammargården och fritt inträde i simhallen för skolungdomar.

Vill se fler föräldrar

Arne Ottosson vill vända på resonemanget och efterlyser istället fler föräldrar som vill engagera sig för barn och ungdomar.

– Det måste vara upp till föräldrarna att engagera sig för sina barn. Man kan inte bara förvänta sig att andra ska göra saker åt en.