Det var Sverige tillsammans med fem andra länder som gjorde utbytet med hjälp av Erasmus, som vill att ungdomar ska engagera sig, utveckla sin engelska och träffa olika kulturer. Leon och Moa hamnade i en grekisk familj eftersom de i våras hade välkomnat greker hem till dem. De fick snabbt uppleva kulturskillnaderna.

– Första gången hennes mamma träffade mig så pussade hon mig överallt, över armarna och hela ansiktet, säger Moa Johansson.

– I ett svenskt samhälle där man bor granne så säger man, hej och sen säger man inte mer. Men i Grekland kom hela grannområdet för att hälsa på en, säger Leon Björnstedt.

Leon Björnstedt under en lektion på Kreta.
Foto: Finnvedens gymnasium

Vilka var de största skillnaderna?

– De hade morgonbön, sen började skoldagen klockan åtta och höll på till ett och då var de väldigt få raster och den längsta var 10-15 minuter, då skulle de ha tid att köpa en macka att äta, säger Björnstedt.

Något de blev väldigt förvånande över var att de fick gratis undervisning i skolan till klockan ett på dagen och att eleverna sedan var tvungna att ha privatlektioner på kvällarna för att klara av de slutliga examensproven.

– Min grek, som jag var vid går på fotboll också så det första han gjorde var att slänga av sig väskan och gå till gymmet. Efter det hade han fotboll och sen var det privatlektioner direkt efter till klockan 10 , säger Björnstedt.

Annons

Uppskattade ni den svenska skolan mer när ni kom hem?

– Det jag uppskattade mest var nog att det är så organiserat i den svenska skolan. Vi svenskar och finnar reagerade på hur de hanterar mobbning, lärarna tog inte tag i det. Men vi såg det, de blev inte fysiskt mobbade men det var utfrysning, säger Johansson.

– Min grek sa att det var väldigt stor matchokultur bland killarna, att ingen fick visa sig svar. de var tvungna att ha en position i hierarkin. Majoriteten av lärarna brydde sig inte utan de var bara där för att jobba, säger Björnstedt.

Moa Johansson i den grekiska skolan.
Foto: Finnvedens Gymnasium

De båda är hemma med många erfarenheter rikare från de sju dagarna i ett annat land. De lärde sig mest av det kulturella utbytet, att få chansen att uppleva en annan kultur på nära håll.

– Jag tror det här är väldigt viktigt i dagens samhälle, det skapar en öppenhet, att man känner att: Du har inte samma kultur som jag, men vi kan vara kompisar ändå. Det är så mycket uppdelningar och fördomar i dag, så det är nog viktigt att uppleva hur det är i en annan kultur, säger Johansson.