Malmökonstnären jobbar med videoinstallationer, men inspireras bland annat av gammal kyrkokonst.

– Jag har tittat mycket på gamla ikonmålningar. Där finns det tankar om att det inte är betraktaren som tittar på ikonen utan att det är den som tittar på dig, besökaren, säger Tina Nykvist.

Ser sig själv

Den tanken har hon själv använt sig av i verk där film projiceras på spegelglas. Den som tittar på verket ser både sitt eget ansikte och loopade filmsekvenser av olika djur, som ser ut att titta tillbaka.

– Jag använder djur för att avdramatisera det lite. För att man inte ska tänka på det som en människa.

Annons

Hon säger att hon märker hur en besökare som tittar på verken ändå påverkas av dem.

– Jag har sett hur en del börjar ta efter eller bete sig som djuren de tittar på. De sträcker på sig som påfågeln eller rör på huvudet som ugglan. Bilderna sitter ju också i ögonhöjd för att man ska identifiera sig.

En av Tina Nykvist tankar är att varje individs sätt att läsa verken även påverkas av dennes bakgrund, kön, klass och så vidare.

Hon vill försöka avdramatisera samtidskonsten genom sina verk.

"Öppet för många"

– Jag hoppas kunna bryta den rädsla för samtidskonst som finns. Att man måste vara väldigt kunnig för att förstå den. Det ska vara öppet för många.

På Gislaveds konsthall ställer hon bland annat ut en fraktlåda där sidorna ersatts av bildskärmar som visar en film där det ser ut och låter som att en människa är inlåst i lådan och försöker ta sig ut.

– Det har varit otroligt många olika reaktioner på den. Barn som har sett den vill till exempel att man ska öppna och släppa ut den som sitter instängd, säger Tina Nykvist.

Tina Nykvists utställning heter ”den Andre, den Samme” och har vernissage lördag 7 november på Gislaveds konsthall.