Förra kulturministern Alice Bah Kuhnke ska åka Vasaloppet den 3 mars. Loppet har varit en gammal dröm för Alice från Horda.

– Vasaloppet är en barndomsdröm och ju äldre jag blivit har betydelsen ur ett kulturarvsperspektiv, att vara en del av vårt lands och folks berättelse, känts allt viktigare. Samtidigt är jag oerhört ödmjuk inför uppgiften och jag hoppas att jag kommer att klara av det, säger hon.

Alice Bah Kuhnke har en träningsbakgrund från friidrottsgymnasiet i Växjö. Då var målet att bli världsbäst på 100 meter, men en knäskada satte stopp för den karriären.

Till Vasaloppet är ambition inte lika kompromisslös.

– Mitt mål är att klara alla repen och gå i mål. Repdragningarna är min stora skräck och jag blir nervös bara jag pratar om det. Att ha kommit så långt och stå där i spåret och sen bli stoppad av ett rep, nej fy…

Andra kända profiler som också planerar att åka något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2019 är alpina åkarna Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson, tv-profilen Stephan Wilson, sprintlöparna Jenny och Susanna Kallur och maratonlöparen Anders Szalkai.