Just nu är Värnamo Scoutkår med på ett läger i megaformat - 11 000 deltagare har samlats på Rinkabyfältet i Kristianstad för att leva scoutlivet i en vecka. Tidningen ringde upp Daniel Liljegren som är en av ledarna från Värnamo.

– I mitten av fältet finns ett utkikstorn där man kan titta ut över alla hundratals tält och tusentals människor som myllrar omkring, det är en riktigt häftig syn faktiskt, säger han.

Nya Småland

Under veckan har scouterna varit indelade i olika byar, och Värnamo har tillsammans med scoutkårer från Eksjö, Forserum, Nässjö, Skillingaryd och Krokek bildat scoutkårsbyn "Nya Småland". Deltagarna är i sin tur uppdelade i Upptäckare, Äventyrare och Utmanare utifrån vilken årskurs man går i. Scouterna får genomföra aktiviteter som bland annat pyssel, skattjakter, problemlösning och hinderbana. Man har också något som kallas "Free being me" som ska stärka ungdomarnas självkänsla.

Annons

– Detta är det roligaste lägret jag har varit på, säger Vanja som är en av scouterna från Värnamo.

Speciellt för Jamboree är att teknologin får vara en naturlig del bland alla tält och knopar. I mitten av lägerområdet finns kaféer med wifi och möjligheter att ladda sin telefon.

Kungligt besök på avslutningen

– Det fungerar väldigt bra faktiskt, vi ledare får mycket information via telefonerna och ungdomarna har laddstationer för sina mobiler i så kallade hubbar vid aktiviteterna, säger Daniel Liljegren och fortsätter:

– Vid ett tillfälle blev det strömavbrott på hela området och då fick vi ju ingen information där ett tag, så tekniken kan vara bra och dålig.

I skrivande stund börjar scouterna göra sig redo för sin sista dag på Jamboree, på schemat står bland annat pyssel och senare ska en stor avslutningsceremoni hållas där celebert besök väntas.

– Hans Majestät, vår chef för Scouterna, och Drottningen ska komma och besöka oss. Det ska bli kul att se dem igen, kungen var ju med på vårt 100-års jubileum i Värnamo, säger Daniel Liljegren.