De nya amorteringskraven infördes i somras, men det tycks inte ha haft någon negativ påverkan på bostadsmarknaden i Värnamo.

— Vi hade ett rekordår 2016. Det var ett extremt år med radikala prishöjningar, det var inte normalt. Jag har inte sett något liknande på mina 36 år i branschen, säger fastighetsmäklare Björn Berglund från Mäklarhuset.

Enligt Svensk mäklarstatistik gick priserna i Sverige upp med 7 % under 2016. Prisökningen var avsevärt högre för Värnamo.

— Jag har ingen exakt siffra, men priserna har gått upp med cirka 15 %. För bostadsrätter är det ännu mer, säger Mika Lappalainen från Svensk Fastighetsförmedling.

Få objekt

Det talas om säljarens marknad, då antalet objekt som finns tillgängliga är relativt lågt.

Annons

— Byggandet hänger inte med efterfrågan. Men hellre att vi säljer de bostäder vi har, säger Mika Lappalainen.

När det ekonomiska läget är gott väljer många att bo kvar i sina bostäder.

— Det är ju positivt att många har råd att bo kvar. Om vi generaliserar om smålänningar så brukar vi vara noggranna med vår ekonomi.

De bostäder som släpps säljs snabbt och det blir inte sällan budgivning.

Det genomsnittliga priset för en bostad i Värnamo överstiger numera 13 000 kronor per kvadratmeter.

— Folk säger att det är brist på bostäder. Det finns bostäder, men de är aldrig ute särskilt länge, säger Björn Berglund.

Byggs mycket

Han märker att nybyggnationen har tagit fart i kommunen.

— Nu byggs det många hyresrätter. Det gör att husägare säljer sin nuvarande fastighet. Det skapar mycket affärer. Det gäller över hela linjen: villor, bostadsrätter och småhus. Det är ringarna på vattnet, det kan komma att nå även de mindre orterna i kommunen.

Fastighetsmäklarna har en positiv prognos för det nya året.

— Det blir en fortsatt positiv efterfrågan. Även om höjningarna inte fortsätter i samma takt, så tror jag inte att priserna går ner, säger Mika Lappalainen.

— Jag tror att det blir ett bra år. Jag ser fram emot 2017, säger Björn Berglund.