Läs mer: Vård i topp på Värnamo Sjukhus

Utmärkelsen Sveriges bästa sjukhus 2016 delas ut i de tre olika klasserna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus (sjukhus med förlossning) och mindre sjukhus (sjukhus utan förlossning men med akut öppen dygnet runt).

Fakta: Här är det som jämförts

Värnamo sjukhus delplaceringar:

Medicin: 13

Tillgänglighet: 1

Hygien: 16

Patientenkäter: 9

Tryckså..

Fakta: Här är det som jämförts

Värnamo sjukhus delplaceringar:

Medicin: 13

Tillgänglighet: 1

Hygien: 16

Patientenkäter: 9

Trycksår: 3

Överbeläggningar: 8

Förra året rankades Länssjukhuset Ryhov till en förstaplats och Värnamo sjukhus då till en fjärdeplats. I år ser det alltså lite annorlunda ut.

Näst bäst

Värnamo sjukhus utses som det näst bästa mellanstora sjukhuset efter Västerviks sjukhus och Ryhov halkar ner till en sjätteplats. I Värnamo var man glad över andraplatsen.

Annons

— Jag blir alldeles mållös. Det här blir vi alla väldigt glada över, säger Terje Blomstrand, chef för akutmottagningen på Värnamo sjukhus.

För att kunna utse vinnaren av utmärkelsen jämförs alla sjukhus utifrån kvalitetsregister och olika mätningar och rankningen bygger på sju huvudkategorier: Medicinsk kvalitet, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår, överbeläggningar, ekonomi (endast universitetssjukhusen).

"God anda"

Anders Sjögren är chefläkare på Värnamo sjukhus och han tar den glada nyheten som ett kvitto på ett gott arbete.

— Vi är väldigt glada över detta. Det uppfattas som ett bra sjukhus och vi upplever att vi har en bra organisation och ett bra inarbetat system där vi har ett samarbete mellan våra kliniker som sker i god anda och bra atmosfär, säger han.

Han är också glad över de andra två sjukhusen i regionen som hamnade på bra placeringar.

— Det är väldigt roligt och det är viktigt för regionen. Våra tre sjukhus arbetar på samma sätt för patientens bästa och vi har en bra anda och ett bra samarbete mellan oss. Vi strävar alltid efter att bli bättre och det här betyget ger oss en stimulans till att satsa på att bli bäst, avslutar Anders Sjögren.