Redan i början av 2000-talet stötte skådespelaren och Värnamo-profilen Allan Svensson ihop med Anders Aldgård när de jobbade med samma pjäs, Allan som skådespelare och Anders som regissör. De fann varandra direkt och har sedan dess jobbat ihop under flera produktioner. 2004 och 2007 satte paret upp farsen Kuta och Kör i Malmö respektive Växjö med Allan Svensson som huvudkaraktären och Aldgård som regissör. I sommar sätter de upp farsen för tredje gången, denna gång på Gunnebo slott i Mölndal.

– Jag har gjort den här farsen tre gånger nu och en av förutsättningarna till att jag skulle göra den igen var att Anders var regissör för vi har samma tankar och idéer kring hur farsen ska spelas. Han är oerhört duktig på det där. Sen är det en otrolig pjäs, jag förstår varför den kallas farsernas fars för den är väldigt välskriven och rolig, säger Allan när tidningen ringer upp honom.

Handlingen i farsen kretsar kring Allans karaktär som är en taxichaufför som lever ett dubbelliv med två olika fruar. Allting börjar med en actionscen där något händer huvudkaraktären som gör att hans dubbelliv är på väg att nystas upp. Detta blir tredje gången Allan spelar rollen som taxichauffören men han tror att sommarens uppsättning kan bli den bästa.

– Det ser bra ut den här sommaren, jag har varit och tittat ute vi Gunnebo slott och det ser bra ut. Det är väldigt vackert därute i slottsparken och så är det bra ordnat för publiken också med tak över huvudet så vi behöver inte oroa oss ifall det blir regn. Sen är det många roliga personer som är med, det känns som att vi har en bra mix. Det här kan nog bli den bästa uppsättningen hittills.

Annons

Hur gör du för att förbereda dig inför sommarens föreställningar? Eller behöver du inte det när du gjort den flera gånger tidigare?

– Det är faktiskt ganska fysiskt påfrestande och jag måste börja komma igång med lite träning för jag är lite äldre nu och orkar kanske inte på samma sätt som sist. Sen är det mycket text att lära sig men i övrigt vet jag hur den här rollfiguren fungerar, jag kommer ihåg ganska mycket från hur jag spelade honom tidigare.

Utöver pjäsen Kuta och Kör på Gunnebo slott under sommaren har Allan mycket på gång under året. Det blir ingen vila än på ett tag.

– Ja, jag har nästan för mycket. Dels ska jag spela i Vilhelm Mobergs Marknadsafton, sen har jag en föreställning om en man med åldersnoja och sen ska jag spela mot Eva Rydberg på hennes teater. Så jag har lite att göra men först och främst är det Kuta och Kör som ska bli helt klart så där ligger mitt fokus just nu.

När det gäller Värnamo så besöker Allan fortfarande staden som han bott i under sin uppväxt lite då och då för att hälsa på familjen som bor kvar där. Han tycker att den senaste tidens skjutningar i staden är överraskande.

– Just gängbrottslighet och grövre kriminell verksamhet är ju mer vanlig i de större städerna som Göteborg, Malmö och Stockholm. Det brukar inte vara så mycket grov kriminell verksamhet i små orter som Värnamo så det är en väldigt överraskande och tråkig utveckling.