Det var en riktig storskojare som härjade i bland annat i GGVV-regionen. Mannen lovade bra avkastning om man vara beredd att satsa pengar. Upplägget var som ett så kallat pyramidspel: de senaste investeringarna betalar de förstas utlovade vinst.

Fängelse

Den välkände bedragaren har kallats "Maffians bankir" och har tre gånger dömts för grovt ..

Den välkände bedragaren har kallats "Maffians bankir" och har tre gånger dömts för grovt bedrägeri.

Inför rättegången 2009 fanns bevismaterial på omkring 68 000 telemeddelanden. Av dem utgjordes över 19 000 av inspelade samtal, bland annat det som åsyftas i artikeln.

Tolv välbeställda företagare lurades på omkring 117 miljoner kronor. Av dem var fyra från någon av kommunerna i GGVV-regionen. En av dem satsade nästan 50 miljoner kronor.

Mannen dömdes mot sitt nekande för bedrägeri till sju års fängelse. Dessutom skulle han betala nästan 60 miljoner i skadestånd till GGVV-företagarna.

Stämde staten

Annons

Ett par av företagarna i GGVV-regionen blev upprörda när de i bevismaterialet fann telefonavlyssning som visade att polisen kände till att bedrägerier var på gång. Man ansåg att polisen ju borde ha agerat och stoppat pågående brott.

Därför valde företagarna att stämma staten och begära omkring drygt 3,8 miljoner i ersättning.

Gick rätt till

Malmö tingsrätt har nu avgjort ärendet och konstaterar alltså att polisen agerat rätt. Samtidigt säger man att det finns en skyldighet för polisen att vidta åtgärder för att förhindra brott. Men hur skulle bedragaren ha stoppats?

Han skulle inte ha kunnat gripas, han måste ju först ha begått brottet.

Inte heller kunde de som höll på att luras bli varnade, alla är ju oskyldiga till motsatsen bevisats.

Kunde pengar som skickades till bedragaren ha frysts? Nej, det skulle kunna bli en kränkning av individens rätt till egendom.

Därmed blir slutsatsen att allt gått rätt till, och någon ersättning från staten för att ha blivit lurade på miljoner blir det inte.